Активісти перевірили якість бензину А-95: результати

3048
Фото www.4594.com.ua

За два місяці, які минули з моменту відновлення ставок ПДВ та акцизу, пальне на українських АЗС здорожчало більш ніж на 8 грн./літр. В організації «Інститут споживчих експертиз» ініціювали масштабну перевірку бензину А-95, йдеться на сайті організації.

Відібрали проби бензину А-95 як  в найбільших всеукраїнських, так і в невеликих мережах. Експерти розділили результати, отримані в лабораторії на зони — зелену, синю та червону. До першої потрапили мережі, результати яких відповідали нормативам Євро-5, синю — зразки без порушень, але «без запасу міцності», тобто на грані дозволених значень. І нарешті, червона — мережі, пальне на яких не відповідало нормативам.

Зразки були перевірені за основними параметрами — октанове число, вміст сірки та об’ємні частини ароматичних вуглеводнів та бензолу. Додатково експерти перевірили вміст біоетанолу (спирту), ізопропілового спирту та етерів.

Експерти Інституту прогнозують збільшення обігу «тіньового» пального, оскільки дохідність фальсифікування значно виросла.