У ЄС хочуть спростити правила отримання посвідки на проживання для іноземців

303
Фото aif

Європейський парламент запропонував змінити правила отримання постійних видів проживання для іноземців. Про це пише «24 закордон». Якщо проєкт схвалять усі країни-члени ЄС, оформити документи буде набагато простіше. Проєкт також має на меті скоротити час, який вам потрібно прожити в державі-члені, перш ніж отримати статус довготермінового резидента, з п’яти до трьох років.

Крім того, враховуватимуться посвідки на проживання у всіх країнах. Тобто, якщо рік ви прожили у Польщі, рік — у Литві, рік — у Німеччині, сумарно вийде три.

Громадяни країн, які не входять до ЄС, технічно можуть отримати статус довготермінового резидента блоку, якщо вони легально проживали в країні ЄС не менше 5 років. Вони не можуть виїжджати на послідовний період більше ніж на 6 місяців або загалом на 10 місяців за весь час їхнього проживання.

Їм також необхідно довести, що вони мають медичне страхування, а також «стабільні та регулярні економічні ресурси». Деякі країни також вимагають від тих, хто подає заяву на постійне проживання, підтвердити, що вони інтегрувалися в країну, де проживають, пройшовши тести на знання мови або культури.

Депутати Європарламенту чітко висловили свою позицію, але тепер урядам ЄС потрібно буде погодити та провести переговори, щоб завершити внесення змін до закону. Нове законодавство може бути прийнято до лютого 2024 року — до наступних виборів до Європарламенту.