Павлоградець став актором документальної вистави «Голоси, які мають імена»: про що вона

842

Руслан Оглу з Павлограда став одним з акторів проєкту «Голоси, які мають імена» — документальної вистави про геноцид ромського народу у 40-х роках ХХ ст. і про те, як ромська громада живе під час російсько-української війни зараз. Виставу презентували 1 липня у Львові, в Центрі Гната Хоткевича.

Про це повідомили у Міському культурно-дозвільницькому центрі, де Руслан багато років працює організатором культурно-дозвілевої діяльності, ведучим міських свят і заходів.

Документальна вистава «Голоси, які мають імена» зібрала в собі кілька десятків історій ромів, які пам’ятають окупацію України гітлерівцями у Другу світову війну. Це історії і про сучасну українсько-російську війну, яку ромська громада відчуває на собі так само, як і всі українці.

«Участь у цій виставі дала можливість познайомитися з ромами з багатьох міст України. Я вважаю, що про тематику геноциду ромів треба говорити… Історія продовжується і зараз. Мій герой у виставі пережив російську окупацію на Херсонщині і наводив приклади, що до ромів окупанти ставляться навіть гірше, ніж до українців», — розповів Руслан Оглу в коментарі Павлоград.dp.ua.

Довідка Павлоград.dp.ua:

Молодіжна агенція з адвокації ромської культури «АРКА» дослідила низку інтерв’ю ромів — свідків геноциду 40-х років ХХ століття. Інтерв’ювання відбувалося в 90-х, і ці записи зберігаються в архіві Українського центру вивчення історії Голокосту. Центр надав  можливість долучити до вистави фрагменти деяких з них.