В МОЗ розповіли, що сталося з коронавірусом

794

Коронавірус поступово переходить до звичайних сезонних захворювань. Про це розповів міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

«Коронавірус не зник, але, як і прогнозувалося, через три роки він втрачає агресивність і переходить в епідемічну хворобу, як і інші 200 видів ГРВІ. Слідкуватимемо, дивитися, даватимемо рекомендації щодо вакцинації в осінньо-зимовий період», — сказав Ляшко.

Міністр зазначив, що формально вимоги для карантину були змінені ще з початком повномасштабного вторгнення Росії, і це збіглося з часом, коли крива захворювань пішла на спад.

Базові заходи (маски, антисептики, дистанції) застосовуватимуться у разі точкових спалахів COVID-19 на рівні окремих колективів, міст чи областей.

Щеплення проти COVID-19 залишаються рекомендованими і безоплатними. Наразі в Україні є понад 7 мільйонів доз вакцини проти хвороби, розповіли в уряді.

Вакцини залишаються рекомендованими і безоплатними. Наразі в Україні є понад 7 млн доз вакцини проти хвороби, розповіли в уряді.

За рекомендаціями ВООЗ, вакцинуватись мають групи ризику: вагітні, особи віком 60+, імуноскомпрометовані, працівники об’єктів критичної інфраструктури.

Вакцинація проти COVID-19 може бути проведена згідно з рішенням лікаря за бажанням пацієнта.

«Вакцинуватися можна буде як і до скасування карантину: у свого сімейного лікаря або у пунктах вакцинації. Пункти щеплень продовжуватимуть працювати, на їх базі додатково планується проведення рутинних щеплень», — зазначається в дописі.