«Павлоградводоканал» встановлюватиме загальнобудинкові лічильники: що це означає для мешканців

5246

На багатоповерхівках у Павлограді з’явилися оголошення про намір встановлення вузлів комерційного обліку. Як виявилося, мова йде про загальнобудинкові лічильники води. Це дозволить виявити, скільки води споживає кожна багатоповерхівка і виставляти рахунки за цими показниками. Але, в той же час, втрати води будуть пропорційно розподілятися між усіма мешканцями. Тобто, є ризик сплатити за непорядного сусіда, який, наприклад, користується забороненими магнітами.

«Прочитайте Закон України “Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання” — там все написано», — прокоментував Павлоград.dp.ua директор КП «Павлоградводоканал» Анатолій Різник.

За його словами, подібні лічильники вже стоять на 25 будинках. Зараз вибрали 120 будинків, у яких найбільше споживання води по місту, і теж поставлять на них загальнобудинкові лічильники. З тими, хто не допустить встановлювати, планують судитися.

«Якщо по закону, то ми будемо подавати до суду. Буде судове рішення про допуск до підвального приміщення, і ми зможемо встановити лічильник», — каже директор КП «Павлоградводоканал».

Але які дієві механізми є у ОСББ боротися із втратами? Це незрозуміло. Зайти в квартири і дивитися лічильники — таких повноважень у голів та управляючих ОСББ немає.

«В будинку можуть робити те, що вважають за потрібне. Міняють внутрішньобудинкові мережі, або говорять зі своїми мешканцями, сусідами… Ми виявили 5 чи 6 магнітів, так це ми тільки виявили, а вони стоять, я так думаю, у кожного третього, напевно», — каже Анатолій Різник.

Читайте також: Павлоградець отримав штраф за магніт, а за його воду платили сусіди