Українцям пропонують «докуповувати» пенсії та стаж

1417
Колаж 24 каналу

В Україні стартував «продаж пенсій». Тепер пенсіонерам, яким не хватає пенсійного стажу чи хочуть збільшити пенсію, можуть докупити страховий стаж.

Нову пенсійну схему прописано в законі, який наприкінці минулого року ухвалила Рада. Головне нововведення, яке в ньому прописали, — можливість сплати внесків за інших людей. Також змінили правила, за якими людина може докуповувати собі страховий стаж. Раніше така опція також була, її пропонували, зокрема, заробітчанам. Але потрібно було підписувати договір з Пенсійним фондом як мінімум на рік. Плюс регулювалися норми відрахувань. Тепер робити внески стане набагато простіше, каже керівник управління соціального страхування та пенсійного забезпечення Федерації профспілок Володимир Максимчук.

У Пенсійному фонді повідомили, що можна робити будь-які внески — хоч 100 гривень на місяць. І вже ця сума збільшує розмір зарплати, з якої рахуватимуть пенсію, на 455 гривень. Тобто якщо платити по 200 гривень, розрахункова база для пенсій зростає вже майже на тисячу гривень.

Але зарплата, від якої вважають пенсію, — це ще не сама пенсія. Формула для розрахунку пенсійних виплат складна, і враховує, крім зарплати майбутнього пенсіонера, ще й її співвідношення до середньої зарплати по країні, страховий стаж, статус людини (чи він працював на «брудних» виробництвах, чи має право на пільги тощо).

Але за середнім пенсійним калькулятором виходить, що якщо, приміром, ваш середній заробіток 10 тисяч гривень, страховий стаж — 35 років і ви йдете на заслужений відпочинок на загальних підставах, то пенсія буде 3930 гривень. Якщо ж пенсію порахують із зарплати у 10500 гривень, то вона становитиме 4127 гривень. Тобто реально внесок у 100 гривень на місяць, який збільшує розмір середньої зарплати для нарахування пенсії на 455 гривень, дасть надбавку до самої пенсії у 197 гривень.

Що, як вважає Максимчук, все одно вигідно для певної категорії українців, скажімо, для людей передпенсійного віку.

«При цьому незрозуміло, чи варто накопичувати таким чином на пенсії тим, кому до заслуженого відпочинку ще далеко. Пенсійний фонд не індексує внески з урахуванням інфляції, тобто через кілька років заявлене збільшення середнього заробітку для нарахування пенсій може просто з’їсти інфляція», — говорить голова адвокатського об’єднання «Кравець та партнери» Ростислав Кравець.

Ще одне нововведення, прописане в законі — так звані «благодійні» пенсії». Їх суть у тому, що кожен українець віком від 16 років може перераховувати внески на пенсію будь-якій іншій людині або декільком на свій розсуд. 70% цієї суми йде безпосередньо пенсіонеру, решта — Пенсійному фонду (на забезпечення виплат за солідарною пенсійною системою).

«Благодійні пенсії» можуть бути і знеособленими, тобто людина просто робить внесок «на пенсії» – і 100% коштів ідуть до Пенсійного фонду.

У законі також прописано можливість перерахування додаткових пенсійних внесків через «ДІЮ», але поки що такого функціоналу немає.

Зараз бажаючим робити внески пропонується укласти договір із Пенсійним фондом. Зробити це можна на електронному веб-порталі електронних послуг ПФ. Людина просто приєднується до Типового договору добровільної сплати страхових внесків. Але потрібно авторизуватися за допомогою кваліфікованого електронного підпису, Дія підпису або системи gov.id.

Щоб укласти договір, потрібно на офіційному сайті ПФ зайти до розділу «Комунікації з ПФУ» та вибрати вкладку «Договір про добровільну участь». Потім — дати дозвіл на обробку персональних даних та підтвердити їх. Або ж, якщо платитимете за іншу людину, вибрати відповідну опцію і внести її дані.

Після цього можна вибрати одну з опцій платежу — заплатити через Portmone, сформувати платіжне доручення (що дозволяє сформувати платіжку та заплатити через банк).

Розмір внесків, періодичність та строки їх сплати людина може регулювати сама.

Внески будуть враховуватися автоматично після надходження на рахунок ПФ, а інформація про зарахування надходитиме до електронного кабінету застрахованої особи.

Не вистачає стажу до пенсії? Як докупити та скільки це коштуватиме

Багато українців через повномасштабну війну були змушені залишити своє місце роботи. Серед них були й ті, кому залишилося зовсім трішки до пенсії.

Оскільки без необхідного стажу неможливо отримати пенсію, а допрацювати на попередньому місці роботи у багатьох просто немає можливості, то його можна докупити й все ж отримати заслужені виплати.

    Для цього треба укласти договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Як докупити стаж: інструкція

Докупити стаж можна, якщо офіційно ти не працював (-ла) у певні періоди з 01.01.2004 року, а також не належав (-ла) до категорії застрахованих осіб. За період до 2004 купити стаж неможливо.

Договір про добровільну сплату єдиного внеску ти можеш укласти за своїм місцем проживання. Для цього звернися до податкового органу з необхідним пакетом документів:

  • заява відповідної форми,
  • копія трудової книжки (за наявності),
  • виписка з системи персоніфікованого обліку (ОК-5),
  • копія документа, що посвідчує особу.

Скільки коштуватиме стаж?

Щоб купити стаж, необхідно оформити договір та сплатити єдиний соціальний внесок (ЄСВ).

Він не може бути меншим від мінімального страхового внеску, тож на сьогодні сума щомісячного платежу дорівнюватиме 1430 грн.

У системі державного соціального страхування існує два види договорів, які ти можеш оформити:

  • Щомісячна поступова сплата єдиного соціального внеску. Такий договір укладається не менш ніж на рік, а сума місячного платежу складатиме 1430 грн.
  • Одноразова сплата єдиного соціального внеску. Тобто, купівля стажу, якого бракує, одразу.

Оплата здійснюється однією сумою за весь період стажу протягом 10 календарних днів з моменту підписання договору.

У другому випадку сума внеску за кожен місяць стажу вдвічі більша: мінімальний страховий внесок помножений на коефіцієнт 2. Тобто, за місяць стажу доведеться платити 2860 грн.