Житлові субсидії: які зміни чекають на павлоградців

1839

В опалювальному сезоні, незважаючи на війну, українці не залишаться без субсидій на оплату комунальних послуг. Але будуть зміни. Про це в інтерв’ю каналу «ПТРК» розповіла заступниця начальниці управління соціального захисту населення Наталя Куліш.

З 1 жовтня 2022 року субсидії на оплату житлово-комунальних послуг замість органів соціального захисту виплачуватимуть органи Пенсійного фонду. З 1 грудня подавати заяву на призначення субсидії можна буде до органів ПФУ (або в електронній формі через портал «Дія»). Також до 1 квітня 2023 року можна подати заявку в і управлінні соціального захисту населення — у Павлограді спеціалісти продовжать вести прийом.

«Пенсійний фонд з усіх інструментів соціальної політики має найкращу ІТ-базу й може нараховувати субсидії незалежно від того, де людина проживає. Усі пенсіонери, які взаємодіють з Пенсійним фондом на постійній основі, знають, що їм неважливо: вони проживають у Київській області, Вінницькій, на Волині чи Закарпатті – це ніяк не впливає на їхню можливість отримувати пенсію», — зазначила перша заступниця міністерки соцполітики Дар’я Марчак.

Як повідомила Наталя Куліш, тим, хто вже отримував субсидію, подавати нову заяву не потрібно. Субсидії автоматично перепризначать і перерахують у листопаді. Якщо у сім’ї відбулися зміни, необхідно звернутися до спеціаліста УСЗН у жовтні-листопаді.

З жовтня субсидії виплачуватимуть не лише за постійним місцем проживання, а й у разі його зміни. Тобто переселенці, які зимуватимуть у Павлограді, теж можуть звернутися за субсидією. Постановою уряду передбачено, що ВПО мають рівні права на отримання житлової субсидії, не зважаючи на те, що вони тут тимчасово. Надавати договір оренди житла не потрібно.

«Вони вправі звернутися до управління соціального захисту населення і надати заяву і декларацію на отримання державної допомоги на оплату ЖКП», — каже Наталя Куліш. Адресна допомога, яку отримують переселенці, на розмір субсидії не вплине.