Доходи військових: що змінилося з 19 липня

2665

З 19 липня 2022 року військові перестануть отримувати середній заробіток за своїм основним місцем роботи. Про це повідомили у ГУ Держпраці у Павлоградському регіоні.

«Починаючи з дати набуття чинності Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» (з 19.07.2022) роботодавець зберігає за працівником, який проходить службу, місце роботи і посаду. Середній заробіток має бути виплачений такому працівнику по 18.07.2022 включно, у найближчий строк, установлений для виплати заробітної плати (стаття 115 Кодексу законів про працю України)», — повідомили у Держпраці.

Читайте також: Ситуація навколо зарплатні військових: Зеленський підписав новий закон, нова петиція

Яка зарплата військовослужбовців

Грошові виплати військовців складаються з двох частин:

  • щомісячне грошове забезпечення, яке військові отримують відповідно до своєї посади, звання, вислуги тощо;
  • додаткова грошова винагорода, яка встановлена за ініціативою Президента України Володимира Зеленського на період воєнного стану.

Зокрема, для тих військовослужбовців, які безпосередньо не залучені до ведення бойових дій, додаткова винагорода в розрахунку на місяць складає 30 тис. грн, або приблизно 1000 грн на день.

Для тих воїнів, які беруть участь у боях, додаткова винагорода визначається з розрахунку 100 тис. грн на місяць. Або приблизно 3000 грн на день.

Міністр оборони України Олексій Резніков пояснив, що у випадку, коли військовослужбовець є рядовим стрільцем, півмісяця обороняв кордон з Угорщиною, а інші півмісяця брав безпосередню участь у боях на Харківщині чи Донеччині, сумарно за місяць йому буде нараховано:

  • щомісячне грошове забезпечення у розмірі близько 13−14 тис. грн відповідно до посади та звання;
  • близько 15 тисяч грн додаткової винагороди за несення служби під час воєнного стану;
  • близько 50 тис. грн за безпосередню участь у бойових діях.

Тобто загальна сума у такому випадку для рядового стрільця складе 78−79 тис. грн мінус відрахування.