На Україну чекає друга хвиля еміграції — соціолог

5436
Фото Держприкордонслужба України

Після закінчення воєнного стану кількість емігрантів збільшиться: за кордон поїдуть чоловіки і люди літнього віку. Про це сказав генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології Володимир Паніотто.

«Нас очікує ще одна хвиля міграції після закінчення війни. Зараз розділені сім’ї. Ті сім’ї, які вкоріняться за кордоном, будуть намагатися забрати своїх батьків. У нас буде хвиля чоловіків, які приєднаються до сімей, тобто кількість [емігрантів] збільшиться, а не зменшиться», — сказав Володимир Паніотто.

На думку соціолога, це одна з серйозних загроз для України. За його словами, масштаби наступної хвилі міграції поки оцінити складно, але деякі експерти вважають, що покинути Україну можуть до 5 мільйонів людей:

«Зараз цього ніхто не може сказати. Ці люди, які поїхали, теж цього не можуть сказати. Все ж ключовим є закінчення війни — скільки вона буде тривати й куди можна буде повернутися».

Станом на 3 червня 5,2 млн людей виїхали, а майже 2,7 млн — людей повернулися до України. Трактувати ці цифри слід обережно, оскільки вони фіксують саме кількість перетинів кордону і через збереження ризиків в Україні можуть відображати також частину «маятникових» поїздок людей, які ще не наважуються остаточно повернутися.