Чому важливо дотримуватися світломаскування: пояснюють військові

3760
Фото https://fakty.com.ua

Мешканців Дніпропетровщини просять дотримуватися режиму світломаскування. З настанням темряви вимикати зовнішнє освітлення та зашторювати вікна у квартирах.

«Гарно освітлений район, місто, вулиця – прекрасна ціль для бомбардувальників. Просимо мешканців бути відповідальними. Не допомагати ворогу бачити наші міста», – сказала Ірина Баранова, речниця Повітряного командування «Схід».

Факти ICTV поспілкувалися з військовим експертом Олегом Ждановим з приводу світломаскування.

«Якщо ви літали на літаку і колись дивилися в ілюмінатор, то ви могли чітко побачити, де є міста, де є поселення, а де немає. Те ж саме стосується і пілотів бойових літаків. Коли вони летять на виконання бойового завдання, вони, крім координат цілі, орієнтуються на певні об’єкти, які можуть бачити. Бомбардування та авіаційні нальоти (Росії, – Ред.) в Україні відбуваються в основному вночі – починаючи з вечора і до ранку. Тому світломаскування має для нас дуже велике значення. Щоб не давати додаткових орієнтирів для ворожої авіації», — сказав експерт.

Чим менше є світлових орієнтирів, тим складніше пілоту більш-менш точно скинути бомбу. Безперечно, ворожі пілоти відпрацьовують по координатах. Та їм значно важче буде орієнтуватися, якщо населений пункт буде у темряві.

Якщо люди хочуть ввечері вмикати світло, то потрібно використовувати лампи слабкої потужності й робити світломаскування на вікнах.: закрити вікна непрозорую плівкою або завісити ковдрою.

У Дніпрі 13 підприємств відключили від електроенергії через недотримання правил світломаскування. Про це я п’ятницю, 1 квітня, повідомив начальник інспекції з питань благоустрою Дніпровської міської ради Руслан Мороз.