У Миколаївці затвердили програму трансформації, розроблену за підтримки ДТЕК

524

Миколаївська територіальна громада першою з вугільних регіонів Дніпропетровської області, що підлягають трансформації, затвердила Програму економічної диверсифікації. Документ розробили разом з Агенцією сталого розвитку АСТАР за підтримки компанії ДТЕК.

Офіційне затвердження Програми відбулось 16 листопада на сесії Миколаївської сільської громади. Заходи Програми вже направили на розгляд Міністерства розвитку громад та територій України для включення до Національної програми справедливої трансформації. Вона забезпечує можливості для залучення інвестицій з різних джерел фінансування.

«Програма трансформації важлива для  Миколаївської громади, бо нам необхідно вибрати точки опору для кардинальних економічних перетворень та  технології для них, — сказав Вітор Одоєвцев, сільський голова Миколаївки. — Ми готуємося до  суспільних змін, неминучих  при  зміні   економічного сценарію регіону. Є розуміння, що  всі ці процеси мають проходити в рамках збереження та відновлення  екології, нашого навколишнього середовища. Потенціал громади, а це, перш за все,  люди, земля, підприємці  з громади і також ті, хто  веде свій бізнес на нашій території, можливості логістики для його ведення, — доводить, що Миколаївська  ТГ  спроможна  до  ефективної  самостійної економічної діяльності».

Програма відображає стратегічне бачення всієї Миколаївської громади: в яких напрямках вона буде розвиватися і чого вона має досягти в найближчі два-три роки, а ще – які конкретні кроки і в якій послідовності буде робити на цьому шляху. В програмі є основа для структурних змін в місцевій економіці, які допоможуть її поступово трансформувати. В заходах Програми  враховані інтереси різних соціальних верств населення громади.

«Декарбонізація неминуча, бо це — світовий тренд. ДТЕК, як соціально відповідальний бізнес, зацікавлений в тому, щоб після закриття шахт люди на цих територіях продовжували жити у гідних умовах. Тому ми сприяємо, щоб громади заздалегідь визначили для себе джерела росту — нові економічні напрямки для розвитку бізнесу, щоб створити нові робочі місця, зберегти життєдіяльність та привабливість територій для проживання, — прокоментувала Аліна Зуйковська, керівник проєктної групи з трансформації вугільних регіонів ДТЕК Енерго.

Компанія протягом восьми місяців фінансувала діяльність експертів агенції АСТАР, які разом з трьома шахтарськими громадами (Миколаївською, Петропавлівською та Першотравенською) дослідили всі види ресурсів: трудові, економічні, земельні, промислові, майнові і т.ін.  Проаналізували можливі напрямки розвитку та винесли свої пропозиції на розгляд мешканців. До програми розвитку включили заходи на перші три роки, розрахунки необхідних коштів та перелік можливих джерел фінансування.

Для громад розробили профіль і сценарій розвитку — так, як це роблять у Європі. Для залучення коштів зробили інвестиційні паспорти українською та англійською мовами. Створили трифакторну модель інвестицій: скільки грошей потрібно інвестувати у кожний проєкт, які робочі місця за них можна відкрити, і які надходження до місцевих бюджетів від них варто очікувати.

В Програму диверсифікації економіки Миколаївської громади включили ланцюги доданої вартості в трьох напрямках: виробництво кисломолочної продукції, виробництво та розширення ринку збуту гарбузових цукатів, розширення асортименту продуктів бджільництва. Спеціалісти прорахували, які елементи цих ланцюгів, від вирощування сировини до виробництва готового продукту, треба змінити, щоб підвищити ефективність. Знайшли зразки обладнання, яке допоможе автоматизувати чи прискорити певні процеси.

«Для нас це був виклик, тому що це — перший досвід роботи з вугільним регіоном, а ще ми вперше розробляли системну комплексну програму одразу для трьох громад. Програма кожної окремої громади враховує інтереси і можливості двох інших. Це – те, що ми називаємо субрегіональним розвитком. Україна тільки починає йти цим шляхом. Наша агенція не просто розробляє програми на папері, а й допомагає втілити їх у життя. Ми хочемо створити реальні історії успіху: завести інвестиції в регіон, щоб запрацювала системна економічна модель», — сказав Олег Демчук, керівник агенції сталого розвитку АСТАР, м. Хмельницький.