Ефективна співпраця сприяє кращому розумінню та врегулюванню суперечок між різними регіонами країни

512

Відмінності між різними регіонами є нормою для багатьох європейських країн, в тому числі і України, але, при цьому, вони істотно стримують та заважають розвитку в різних сферах життя — економічній, політичній, соціальній. Ці відмінності сформовані з різних причин — політичних, релігійних, територіальних, що призводить до міжрегіональних суперечок, конфліктів та непорозумінь. Саме це і розриває країну з середини, таку сильну і таку різноманітну.

0-02-05-871d75c38702944c884c038b658da4ce5c86ddbd6c40c77587808f2be3efd4f7_full

Проект Асоціації економічного розвитку Коломийщини «Україна — наш спільний дім. Міжрегіональна співпраця, як шлях до вирішення проблем громади» впроваджений спільно з партнерами Дніпропетровщини  та був спрямований на пропагування кращого розуміння та врегулювання суперечок між регіонами. Проектом було передбачено створення умов для мінімізації міжрегіональних конфліктів та стимулювання до співпраці, реалізації спільних проектів та ініціатив, обмін досвідом та ознайомлення з кращими практиками в розвитку місцевих громад.

0-02-05-9500f7aa8cecefbd3f43066ceae5be0963185e79de09fcc7043561329a6b8294_full

Візит партнерських організацій із заходу та сходу продемонстрував необхідність розширення співпраці між різними регіонами країни, адже, об’єднуючи ресурси та потенціал, громади істотно посилюють власні можливості для вирішення місцевих проблем і роблять суттєвий крок до успішності реформ та власного економічного зростання, забезпечення соціально-економічного, культурного розвитку територій, підвищення якості життя населення на основі спільних інтересів та цілей.

Міжрегіональна співпраця дає можливість ефективніше використовувати наявні економічний і ресурсний потенціали та покращувати самодостатність місцевих громад. Обмін інформацією та її поширення, спільні ініціативи та акції, вивчення позитивного досвіду, партнерські візити, налаштування «комунікативних мостів» — вся ця діяльність налаштована на пропагування кращого розуміння та врегулювання суперечок між регіонами. Тож заходами проекту було передбачено створити додаткові можливості для впровадження міжрегіональних проектів, вивчення позитивного досвіду партнерів в інших регіонах та успішної міжрегіональної співпраці. Питання, що обговорювались на зустрічах, стосувались проблем та перспектив міжрегіональної співпраці, орієнтованої на демократичні перетворення в Україні, освіту громадян в сфері захисту прав громадян та протидії корупції.

0-02-05-c6aa883247b6c5807062af0f3d7c20ae17250d198a384c069481c5296253df5d_full

У програмах візитів були передбачені зустрічі з представниками органів місцевого самоврядування та виконавчої влади з налаштування контактів та напрацювання ідей спільних проектів. На комунікативних зустрічах були присутні представники відділів та управлінь міських та районної рад, районної державної адміністрації. Зокрема, учасники делегації з Дніпропетровщини, представники громадських організацій «Агенція економічного та соціального розвитку м. Тернівки» та «Велосипедна Асоціація Павлограда» мали зустріч з працівниками відділу економіки та муніципального розвитку і відділу інвестиційної політики, зовнішньоекономічної діяльності та енергозбереження, також  ознайомились з особливостями та перспективами туристичного та рекреаційного потенціалу Коломийщини і Яремчанщини, відвідали садиби зеленого туризму, поспілкувались з приватними підприємцями про специфіку роботи цих відпочинкових комплексів. Завітали до офісу багаторічних партнерів АЕРК «Центру соціальних та ділових ініціатив» у м. Яремче, де ознайомились з найуспішнішими та діючими проектами, а також відвідали популярні туристичні місця та атракції Яремчанського регіону.

IMG_20170621_130924

Для представників громадських організацій Дніпропетровщини візит на Коломийщину, та особисті  враження від нього, отриманий досвід, напрацьовані контакти, спілкування з пересічними жителями в громадах, мали значний вплив на уявлення про спосіб життя, культурні та економічні особливості громад, ефективну співпрацю між владою та громадськістю в Коломиї.  Підсумкова конференція проекту Асоціації економічного розвитку Коломийщини «Україна — наш спільний дім. Міжрегіональна співпраця, як шлях до вирішення проблем громади» та участь в ній, можливість спілкування з представниками міської ради, громадськості показали, що часто різні регіони України мають схожі проблеми, але кожен з них вирішує по-своєму. Тому, дуже корисними в цьому плані є впровадження спільних заходів в рамках міжрегіональної співпраці, коли є нагода отримати відповідний досвід, або поділитися власним, поспілкуватися, обговорити плани чи майбутні  спільні проекти.

Під час партнерських зустрічей та ознайомлення з рекреаційним потенціалом карпатського регіону представників Дніпропетровщини вразив високий рівень розвитку туризму на Коломийщині та Яремчанщині. Місцева інфраструктура орієнтована на залучення значної кількості туристів та пропонує їм  належне проживання, розвинуті туристичні маршрути та розваги, пропозиції смачної кухні, не кажучи про краєвиди Карпат та чисте гірське повітря.

IMG_20170621_180945_1

Проект АЕРК «Україна — наш спільний дім. Міжрегіональна співпраця, як шлях до вирішення проблем громади» реалізовано в рамках проекту «Українська регіональна платформа громадських ініціатив» за фінансової підтримки Європейського Союзу. Завдяки таким проектам стає зрозумілим, що запровадження кращих практик для вирішення проблем у місцевих громадах сприяє співпраці між окремими регіонами та розвитку і зміцненню економічного потенціалу країни загалом.

0-02-05-57d8c21a8983aa5d1487b09a1a9a72a97eade401334e83af9695d5e3ec384e1a_full