Голова Павлорадської РДА Святослав Максимчук розповів про майбутню реформу села

374

Фермер Святослав Максимчук вже два місяці очолює Павлоградську райдержадміністрацію. Вперше після свого призначення він влаштував прес-конференцію, на якій розповів про складнощі та здобутки перших днів роботи на новій посаді.

Павлоград.dp.ua: Які проблеми Павлоградського району Ви вже помітили, перебуваючи на посаді голови Павлоградської РДА?

Святослав Максимчук: Проблеми району я знаю давно, так як тут живу і поки що нікуди не збираюся виїжджати. Знаєте, ці проблеми були і будуть — відсутність води, підтоплення, дороги… а головне — це демографічна криза села. Треба підіймати рівень життя району, життя людей, тому що село вимирає.

Я часто зустрічаюся з людьми, вони кажуть: «Як добре, що райдержадміністрацію очолила людина з Павлоградського району». Тому що призначались головами і військові, і директори заводів, і економісти… Не було людини, яка б реально розуміла проблеми району.

Спочатку, коли мені запропонували цю посаду, я відмовився, тому що мав свій розвинений бізнес, роботу. Але потім я дізнався, що головою району запрошують людину не місцеву… Тоді я вирішив подати свою кандидатуру на конкурс.

DSC02513

Павлоград.dp.ua: Як Ви можете прокоментувати реформу на Павлоградщині — створення сільських громад?

Читайте за темою: У Павлоградському районі планують створити 3 сільські громади

Святослав Максимчук: Ця реформа бере за основу досвід зарубіжних держав. Польща ще 15 років назад провела цю реформу — зараз там порядок.

Вивчивши це питання, я можу сказати, що наші громади будуть мати профіцит бюджету. Такий висновок роблять економісти, фінансовий відділ. Павлоградський район став пілотним у цій реформі.Потім ми булиприкладом для районів інших областей.

Нам треба завершити реорганізацію дуже швидко — до 2016 року.

Зараз деякі райони вже обганяють нас у цій реформі (наприклад, Дніпропетровський район). Люди розуміють, що 60% податків будуть залишатися в районі. І громада буде вирішувати, куди їх витрачати.

5740

Павлоград.dp.ua: Немає заяв від мешканців сіл про бажання замість приєднатися до міста?

Святослав Максимчук: Деякі говорять. Я відповідаю: «Буде так, як вирішить ваша громада».

Але я вважаю, що громаді краще бути самостійною. Тому що проблеми великого міста, це будуть проблеми всіх.

Наприклад, у 1960-х років село Соснівка приєднали до Павлограда. На сьогоднішній день Соснівка до кінця не газифікована і немає дороги. Осі вам і об’єднання з містом. А в той же час, місце шикарне — є ліс, річка…

Павлоград.dp.ua: Як вплине децентралізація на правоохоронну систему у селах?

Святослав Максимчук: Зараз за кожним селом закріплений дільничний, але фактично його немає — немає пального, або машини, щоб приїхати, або інші причини. А проблема нагальна — у селі немає правоохоронця.

Громада отримає право вирішити, чи треба виділити гроші на бензин, чи може у селі потрібно два міліціонера. Громада матиме можливість заключити договір на конкурсній основі. Наприклад, якщо село не влаштовує робота Павлоградського міськвідділу міліції, вона зможе звернутися до Тернівського, та навпаки. Тоді міліція буде думати, як підвищувати рівень роботи, рівень фахівців.

Така ж ситуація з медициною. Первинна медицина залишилася на рівні району, а після реформи громада може вирішити — можливо, у села має бути власна машина «швидкої», лікарі.

За рахунок оптимізації може бути вирішене питання зі школами. Не секрет, що у селі школи заповнені не на 100%. Після реформи, якщо в одному селі немає дитсадка і мало дітей у школі, — можна організувати транспорт до сусіднього села. А в цьому зробити дитячий садок.

Павлоград.dp.ua: Чи не означатиме це, що втричі збільшиться кількість «обслуговуючого персоналу»?

Святослав Максимчук: А що в цьому поганого, якщо село буде створювати робочі місця, які зможе утримувати з власного бюджету?

Павлоград.dp.ua: В чому полягатиме робота районної адміністрації і районної ради після реформи?

Святослав Максимчук: Замість райдержадміністрації буде префектура на чолі з префектом. Вона виконуватиме наглядові функції: стежитиме, наскільки законно громада розпоряджатиметься своїми коштами.

Що стосується районних рад — ради залишатимуться. Туди входитимуть депутати від усіх громад. Рада виконуватиме дорадчі функції.

Що буде з районами? Можливо, їх будуть об’єднувати. Це питання ще обговорюють.

Павлоград.dp.ua: Чи плануєте ви розвивати у районі сільський «зелений туризм»?

Святослав Максимчук: У мене давно були такі плани. У кожному селі є що, показати. Треба просто людям не заважати, щоб людина могла, як в Грузії, за 10 хвилин відкрити підприємницьку діяльність і працювати. Головне — не заважати. І люди самі усе зроблять.

DSC02554

Павлоград.dp.ua: Чи подобається Вам працювати на новій посаді?

Святослав Максимчук: Звичайно. Я відкрив для себе багато нового, відкрив багато нового в собі. Я вважаю, що працювати для народу, для Батьківщини — це благородно. Завжди, коли я виступаю перед громадами, я кажу: «Давайте працювати разом. Не будемо чекати, що хтось прийде і щось зробить для Вас». З непоганою командою президента і тими умовами, що він надає, ми зможемо зробити щось добре. Адже куди ми йшли 24 роки до цього? В нікуди.

З Богом в душі і любов’ю в серці — вперед, до звершень! Все в наших руках.

DSC02572

Біографічна довідка:

Святослав Максимчук народився у Рівненській області, у сім’ї колгоспників. Отримав вищу освіту,в 1992 ріці, закінчивши Дніпропетровський металургійний інститут за спеціальністю «інженер-хімік-технолог». Служив в армію. Після інституту поїхав працювати на завод «Павлоградхіммаш», пізніше — механізатором на фермерському господарстві «Льон».

У 1995 році Святослав Максимчук заснував власне фермерське господарство «Славіч».

11 травня 2015 року Президент Петро Порошенко призначив Святослава Максимчука головою Павлоградської райдержадміністрації.

P1320412

Записала Таня Волкова