Епідеміологи застерігають: літо — сезон гострих кишкових інфекцій

102

Влітку починають діяти численні сезонні фактори, які сприяють зараженню гострими кишковими інфекціями. Про це попереджає лікар-епідеміолог павлоградської спеціалізованої медсанчастини № 7 Юлія Невородчук.

До інфекційних захворювань шлунково-кишкового тракту відносяться: харчові токсикоінфекції, дизентерія, черевний тиф і паратифи, сальмонельозні інфекції, вірусні ентерити, гастроентероколіти, а також особливо небезпечне інфекційне захворювання — холера. Вони починаються раптово, з різкої інтоксикації організму, болю у животі, нудоти, діареї, підвищення температури.

На їжі патогенні бактерії життєздатні кілька місяців. На овочах, фруктах, хлібі дизентерійні мікроби здатні жити до 10 днів. На шкірі рук, якщо їх не мити, шигели життєздатні 2-3 дні. Сальмонели зберігають свої властивості в м’ясі і ковбасних виробах від 2 до 4 місяців, у вершковому маслі — до 4 місяців.

«У разі захворювання «діарейної» інфекцією — не займайтеся самолікуванням. Блювання, діарея або висока температура тіла — привід негайно звернутися за медичною допомогою», — наголошує Юлія Невородчук.

Для того, щоб вберегтися від інфекцій, треба дотримуватися правил гігієни (миття рук перед їжею, використання індивідуальних рушників), купувати продукти у сертифікованих продавців, виконувати термообробку їжі, кип’ятити воду, знищувати мух.