Людмила Мехоношина: «Реформа позашкільної освіти забере у дітей можливість займатися у гуртках»

415

Педагогічну спільноту України збурила новина про те, що Верховна Рада України працює над проектом нової редакції Закону «Про освіту». В ньому позашкільні заклади вилучаються із системи освіти, отже, залишаються без фінансування. Таким чином, 6 позашкільних закладів Павлограда можуть залишитися на межі знищення.

Читайте за темою: Позашкільну освіту хочуть знищити?

Свою думку з цього питання в ексклюзивному інтерв’ю виклала директор Палацу творчості дітей та юнацтва, депутат Павлоградської міської ради Людмила Мехоношина. Вона працює у сфері освіти вже більше 45 років та відзначена почесним званням «Заслужений працівник освіти України». Колись саме завдяки наполегливості та цілеспрямованості Людмили Мехоношиної відремонтували одну з найгарніших історичних будівель міста — Палац творчості дітей та юнацтва на вул. Радянська.

«Нас можуть просто виключили з системи освіти. Можливо, як це часто буває у нашій країні, просто забули вписати у перелік позашкільну освіту, а, можливо, це зроблено свідомо — щоб зекономити гроші. Я вважаю, що гроші треба шукати, не шкодячи дітям. Яку нову України можна збудувати? Якщо діти не будуть займатися творчістю, вони будуть пропадати на вулиці», — вважає педагог.

Павлоград.dp.ua: Чим загрожує прийняття Закону України «Про освіти» в новій редакції?

Людмила Мехоношина: Треба буде просто закривати заклади. Платіжна спроможність не дозволить батькам оплачувати гуртки. Вони повинні будуть сплачувати за приміщення, енергоносії, заробітну платню педагогам.

Вже зараз і внутрішні ремонти, і утримання самих гуртків виконується коштом батьків. Вони формують батьківські комітети, збирають гроші на костюми, матеріали, інструменти, поїздки на конкурси. Місцевий бюджет просто не зможе утримувати все, я сама депутат, я знаю.

Потрібно у все глибоко вникати. Щоб біля керма були фахівці, які прислухаються до думки тих, хто працює з дітьми.

Те що, все треба реформувати, не тільки систему освіти — я згодна. Але підходити до реформ треба грамотно, тямущо, думати на перспективу. Що буде далі, після таких реформ? Якщо таким чином намагаються зекономити гроші, то я вважаю, що гроші треба шукати не за рахунок дітей.

Павлоград.dp.ua: Скільки дітей зараз відвідує найбільший позашкільний заклад — Палац творчості дітей та юнацтва?

Людмила Мехоношина: У Палаці творчості зараз займається майже 1,5 тис. дітей віком від 5 до 18 років. Це при тому, що ми скоротили штат, а колись Палац відвідували більше 3 тис. дітей.

Загалом у Павлограді в різноманітних гуртках задіяні більше 4 тис. дітей.

3

У 2012 році проводилася державна атестація позашкільних закладів, ми стали єдиним у місті, що захистилися «з відзнакою». Лише у 2014 році вихорцями палацу творчості дітей та юнацтва завойовано 118 призових місць в обласних, всеукраїнських та міжнародних конкурсах. Провідні колективи запрошували у Швецію, Болгарію, Італію, Польщу.

16 наших випускників отримали профільну вищу освіту і повернулися працювати у Палац. Зараз у нас працює 43 педагога і 11 спеціалістів. Зауважте, що вони отримують невелику заробітну плату лише за фактичні години занять з дітьми, а усі масові видовищні заходи на рівні Палацу творчості або міста педагоги проводять самі, безоплатно, знаючи, що це потрібно, що дітям це подобається.

А колись в цих напіврозвалених стінах було 4 заклади, нам належало лише 4 кімнати… все життя пройшло у боротьбі. Це все треба було створити! На жаль, і зараз доводиться продовжити боротьбу…

Павлоград.dp.ua: Дякуємо Вам за змістовну бесіду. Бажаємо успіхів у Ваших починаннях!

Бесіду записала Таня Волкова

P1300964

На фото — відзнака «Флагман науки і освіти України», яку у 2010 році отримав колектив Палацу творчості дітей та юнацтва