На Дніпропетровщину евакуювали «обезбашену» половецьку бабу

1813

До історичного музею Дніпра передали «кам’яну бабу» з Донеччини. Військовий та археолог Дмитро Романчук з побратимами викопали половецьку бабу і привезли до Дніпра. На логістичні витрати допомогли «задонантити» пересічні українці. Бабу вагою близька 800 кг, перевезли до Дніпра. Попередньо, вона була створена у 12 столітті.

 У статуї відсутня голова (через те археологи й прозвали її «обезбашена») і є сколи на плечі. Сколи, ймовірно, з’явилися у наш час, від обстрілів.

«Кожна така пам’ятка — на вагу золота. Вона дуже важлива, вона буде досліджуватися, нею будуть займатися реставратори і науковці», ― повідомили у музеї.

«Сьогодні ця скульптура з Донецької області вже буде ночувати серед своїх одноплемінників. Цікаво, про що будуть говорити? Про степи неозорі, де стояли на курганах і маркували шляхи? Чи будуть згадувати, якими були ті мужні воїни, портретними зображеннями котрих вони стали? Може якась із скульптур згадає давню пісню половецькою мовою? А може заведуть розмову про нашестя загарбників, котрі бачили на своєму віку?  На жаль, новенька в колективі розкаже значно більше на цю тему… І покаже свіжі рани…», ― написали на сторінці відділу археології Дніпропетровського національного історичного музею ім. Яворницького.