Шахтарочки: як жінки працюють під землею (ФОТО)

2247
Всі фото Дмитра Ларіна

Щодня на глибину кілька сотень метрів на одній із шахт неподалік Павлограда спускається понад 120 жінок. Це лише 3% всіх підземних працівників шахти. Утім півтора року тому це число дорівнювало нулю. Великий репортаж про те, як працюють жінки під землею, виклало видання «Економічна правда».

Павлоград оточений десятком шахт. Навіть ті містяни, які не працюють на шахті, відчувають вплив шахтарського міста. Ціни на продукти на місцевих ринках тут часто зростають саме перед виплатою зарплат на видобувних підприємствах.

Після початку великої війни сталася велика зміна: на виробництві з’явилися жінки, яким до того заборонялося працювати під землею. Такий крок вимушений: на шахтах неподалік Павлограда за два роки 3,5 тисячі шахтарів стали військовими — п’ята частина працівників.

Сьогодні дедалі більше працівниць проходять навчання, аби опанувати новий фах.

На глибині 260 метрів зустрічає стовбурова підземна Ольга. Завдяки їй працівники, вантажі та приладдя з поверхні потрапляють на глибину. На своїй посаді Ольга лише пів року. До початку великої війни вона працювала на Авдіївському коксохімічному заводі. Від підприємства майже нічого не лишилося і відновленню воно не підлягає.

Анастасія працює машиністкою майже рік, керує канатною дорогою з маленької комірки, подібної до приміщення охорони на автомобільній парковці. Всередині темно, ледь не єдине джерело світла — екран з інформацією, довкола якого розміщені кілька пультів управління.

Раніше жінка працювала в охоронному холдингу — охоронцем шахти. Спершу, каже вона, під землю було страшнувато працювати, але вона швидко звикла. За рік отримала третій розряд з чотирьох можливих для її професії.

Анастасія переїхала до Павлограда з Луганщини. Серед її колег чимало людей, які змінили місце проживання через російську агресію і працевлаштувалися на шахті.

Серед мотивацій співрозмовниці часто називали соціальний захист: можливість жити в гуртожитку, медичне страхування, пільговий пенсійний стаж.

Перед виходом на роботу всі нові співробітники проходять навчання: місяць теорії та місяць практики. Для жінок під час навчання є додаткова опція – пробний спуск в шахту, щоб остаточно вирішити, чи готові вони працювати на такій посаді.