У Павлограді зробили «розумне» вуличне освітлення (ВІДЕО)

915

У Павлограді вже понад 70% вуличних світильників замінили на енергоефективні LED. Працювати над модернізацією почали ще у 2018 році. Зараз впроваджується другий крок «реформи» у сфері вуличних ліхтарів — це система управління освітленням. Вона дозволяє керувати усіма шафами зовнішнього освітлення дистанційно.

Раніше про несправність могли дізнатися лише після дзвінків мешканців або при об ’їзді, зараз це можна зробити за допомогою спеціальної програми. Також дистанційно можна вмикати, вимикати обладнання, контролювати напругу та ін.

Про це під час брифінгу розповів директор КП «Павлоград – Світло» Борис Синюков.

Він показав, як за допомогою спеціальної програми можна вмикати та вимикати освітлення, не виходячи з кабінету (на відео). Система зараз знаходиться на стадії впровадження, закінчити роботи планують навесні.

Загалом по Україні 35 міст мають таку систему. Серед них — Київ, Кривий Ріг, Кропивницький, Запоріжжя, Прилуки, Миколаїв, Ужгород.

«Диспетчеризація ― це значний крок вперед. Можна порівняти кнопковий телефон і Айфон. Тобто, зараз ми працюємо з кнопковим телефоном, а будемо ― з Айфоном», ― порівнює Борис Синюков.

За його словами, система дозволяє значно скоротити видатки, адже електромонтерам не треба виїжджати до кожної шафи, це дає економію на паливі, амортизації техніки.

Наступний етап впровадження системи — це коли оператор працюватиме не лише з шафами зовнішнього освітлення, але і з кожним ліхтарем окремо.

До речі, Борис Анварович в черговий раз пояснив, чому мешканці можуть побачити увімкнене світло вдень. Значить, по цій вулиці ідуть ремонтні роботи та таким чином електрики перевіряють роботу мережі. Не увімкнувши світло це зробити не можна.

Загалом у Павлограді понад 10 тис. світлоточок (ламп). 20 років назад, у 2004 році, їх було 1500. У КП «Павлоград-Світло» працює 28 людей. Є вакантні посади електромонтерів.