Нова вентиляційна свердловина забезпечить шахтарів роботою до 2030 року

76

Капітальне будівництво вентиляційної свердловини в ДТЕК ШУ Першотравенське відкрило доступ до 19 млн т промислових запасів вугілля.

На сьогоднішній день реалізовано перший етап проекту — пробурена свердловина, змонтований копер (споруда для підйому і спуску людей, матеріалів і устаткування), запущений вентилятор.

В даний час ведеться монтаж підйомної машини, яка буде приводити в рух кліть для транспортування людей. Підйомна машина виготовлена в 2014 р. за індивідуальним замовленням ДТЕК на Новокраматорському машинобудівному заводі. Її загальна вага — понад 170 т. Паралельно ведуться роботи з будівництва копра і надшахтної будівлі для забезпечення герметичності працюючої вентиляційної системи.

Шахта Ювілейна за 45 років роботи практично вичерпала запаси вугілля в межах свого шахтного поля. Нові поклади знаходяться на значній відстані від головного стовбура — без нової свердловини там неможливо забезпечити необхідний рівень провітрювання підземних виробок і важко доставляти людей і матеріали до місця роботи.

Реалізацію проекту розпочато у 2008 році, загальна сума інвестицій складе 19,8 млн доларів.

«Нова вентиляційна свердловина — це наше майбутнє, — прокоментував проект директор ДТЕК ШУ Першотравенське Олександр Гусєв. — Проекти такого масштабу — рідкість для всієї вугільної галузі країни, тому що вони під силу тільки ефективному власнику, який стратегічно розвиває підприємство».

ДТЕК шахтоуправління Першотравенське забезпечує роботою майже 4 тис. жителів Першотравенська та прилеглих сіл. Обсяг видобутку вугілля в 2014 році склав близько 3 млн т.

Довідка:

Вентиляційна свердловина це свердловина великого діаметру, призначена для провітрювання підземних виробок, також використовується для спуску-підйому людей та вугільної маси.