Національна комісія рекомендує запропонувати Першотравенську нову назву

2242

Національна комісія склала перелік сіл, селищ та міст, назви яких не відповідають стандартам державної мови. До переліку увійшло майже 100 назв з усієї Дніпропетровської області, у тому числі і Першотравенськ. Загалом Національна комісія зі стандартів державної мови рекомендує змінити понад 1,4 тис. назв сіл, селищ і міст України.

Для міста рекомендують «запропонувати нову назву в установленому законодавством порядку».

Загалом в переліку є і інші подібні назви — села Перше Травня, Першотравневе, Першотравенка… Також рекомендують перейменувати села, назви яких пов’язані з російською мовою — Надеждівка, Спокойствіє, Январське, Новий Посьолок, Менделєєвка та ін. А також місто Новомосковськ.

Проте обговорення цього питання ще тривають. Наприклад 27 червня уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь офіційно звернувся до Міністра освіти і науки України Оксена Лісового з проханням скасувати рішення Національної комісії зі стандартів державної мови, тому що бачить в ньому недоліки.

Зокрема, комісія рекомендувала перейменувати місто Запоріжжя, що викликало негативну реакцію.

Комітет Верховної Ради рекомендував Національній комісії зі стандартів державної мови скласти свої повноваження після пропозиції перейменування Запоріжжя. Також у Раді порадили Оксену Лісовому, який координує роботу комісії, здійснити перевірку її якості роботи. Він вже відреагував на своїй сторінці у Фейсбуці:

«Скандальне рішення Національної комісії зі стандартів державної мови щодо перейменування населених пунктів має бути скасовано», — наголосив міністр.