Скринінг “на місці”: у кабінеті уролога встановили діагностичні апарати з Америки

1416

Кабінет лікаря-уролога Павлоградської міської лікарні №1 поповнився новими апаратами — УЗД та цистовідеоскопом. Все завдяки гуманітарній підтримці із США, розповів лікар-уролог Олександр Мажара.

«УЗД дозволяє одразу в кабінеті виміряти об’єм сечового міхура, а гнучкий цистовідеоскоп — виявити онкологію чи інші урологічні проблеми. Ми приймаємо за направленням сімейного лікаря, якщо ургентна патологія, коліка, кров в сечі — приймаємо, не відмовляємо», — каже лікар.

Кров в сечі, цистити — це показання для цистоскопії. Чоловікам після 50 років варто перевірятися щороку з профілактичною метою. Аналізи здають безкоштовно, коштом Національної служби здоров’я України.

«Апарати УЗД розширяють можливості лікаря. Він може провести діагностику одразу в кабінеті. Нехай не зараз, але через 5-10 років ми прийдемо до того, що і в кабінеті сімейного лікаря буде УЗІ-апарат. Якщо буде потрібно більш детальне обстеження — вже будуть направляти в УЗД-кабінет», — каже головний лікар лікарні №1 Сергій Олійник.