Що знаходять в шахтах, окрім вугілля?

2394

Шахтні геологи виявляють у шахтах цікаві знахідки. Про це розповіли у пресслужбі ДТЕК Павлоградвугілля.

Як кажуть фахівці, вугільний басейн утворився на затоках і лиманах  прадавнього моря. Берега були вкриті рослинністю (хвощами, папоротями),а  дно — вапняком і молюском. В результаті тисячолітнього тління флори та фауни, утворювалися пласти торфу, кам’яного вугілля, антрациту та ін.

“Золото дурнів” – пірит

Найбільш розповсюджена знахідка під землею — відбитки листя та кори папороті. У глиністій породі знаходять відбитки мушель.

А одному з геологів якось трапилась частина гусені, яка майже не скам’яніла. Це дуже дивно, враховуючи те, що жила ця комашка десь 300 млн років тому.

Прадавня папороть

Гірникам зустрічаються відбитки, схожі на риб’ячу луску або шкіру змії. Декілька відбитків нагадували голову та частину тіла якоїсь величезної рептилії. Такі  знахідки шахтарі зазвичай передають до шахтних музеїв або до колекції геологів.

«Серед пересічних громадян також ходять легенди, що шахтарі знаходять у вугільних пластах золото та діаманти. Але геологи цю легенду спростовують. Те, що, на перший погляд, виглядає, як часточки або прожилки золота, насправді — пірит. Цей мінерал, через зовнішню схожість із золотом, легко обманює недосвідчених золотошукачів. Не випадково пірит  називають «золотом дурнів», «левовим» або «котячим золотом». А під діаманти у шахті «маскуються» кристали кальциту», — розповіли на підприємстві.

Колекція знахідок шахтних геологів