Павлоградські депутати проти перейменування міста: текст звернення

744

Перейменування міста Павлоград стало однією з тем для обговорення на 46-й позачерговій сесії. Депутати затвердили звернення до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України.

Текст звернення наводимо нижче:

ЗВЕРНЕННЯ

“Український інститут національної пам’яті”, посилаючись на Закон України “Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні та деколонізацію топонімії”, ініціював процедуру перейменування міста Павлоград, Дніпропетровської області.

Члени Експертної комісії інституту вважають, що Павлоград названо на честь сина імператриці Катерини ІІ – Павла, тому назва міста Павлоград Дніпропетровської області є такою, що пов’язана з реалізацією російської колоніальної політики.

Офіційно статус міста та свою, незмінну за всю історію, назву Павлоград отримав у 1784 році. За всіма наявними історичними та офіційними документами, щодо присвоєння місту назви «Павлоград», немає жодної згадки, про те, що місто названо на честь Павла, сина Катерини ІІ.

Крім того, історики стверджують, що в Російській імперії населені пункти не називались іменами царських осіб, які на той час були живі. В ті часи існувала тенденція називати населені пункти на честь небесних покровителів: слобода Дмитрівка (1776 р.), слобода Петропавлівка (1775-1776 рр. заснування), с. Троїцьке (1784 р. заснування), с. Богуслав (перша письмова згадка – 1784 р.), с. Богданівка (1777 р. заснування), с. Покровка (1779 р. заснування) та ін. Суспільство того часу було тісно пов’язане із церквою та християнською вірою, тому теорія назви м. Павлоград (1784 р. заснування) на честь Апостола Павла є цілком ймовірною.

Виходячи з вищезазначеного, на нашу думку, назва міста Павлоград не підпадає під дію Закону України “Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні та деколонізацію топонімії”.

З метою вивчення громадської думки павлоградців про перейменування міста, проведене опитування, в якому взяли участь майже десять тисяч осіб. За підсумками опитування 82,9% респондентів висловились за збереження назви міста “Павлоград”.

Шановні народні депутати України, просимо вас не ухвалювати рішення про перейменування міста бойової, шахтарської, оборонної, машинобудівельної слави — Павлоград, Дніпропетровської області.

Додатки: на 22 арк.

За дорученням Павлоградської міської ради,  з надією на підтримку та порозуміння

міський голова             Анатолій ВЕРШИНА

Звернення прийнято на 46-й сесії

згідно з  рішенням Павлоградської міської ради

від 05.12.2023 р.  № 1302-46/VIII