Викрили розкрадання 34 млн грн у Дніпровській міськраді

271

Служба безпеки та Національна поліція викрили схему розкрадання коштів із бюджету Дніпра, яка завдала державі збитків у щонайменше 34 млн грн. Таку суму привласнили троє власників місцевих рекламних агенцій, які діяли у співпраці з посадовцями міськради.

«Оборудка полягала у тому, що тендери на SMM, рекламу та висвітлення діяльності Дніпровської міськради вигравали «свої підприємці». Таким чином вони привласнили майже третину із загальної суми у 123 млн грн, які міськрада заклала на власну популяризацію протягом 2021-2023 років», ― йдеться у повідомленні.

Тендери вигравали ФОПи із завищеними цінами, при чому вони не мали ніякого відношення до маркетингової діяльності. До фінансово-господарської та звітної документації вносилися неправдиві відомості.

Після перерахування суми на баланс підприємців учасники схеми обготівковували їх та ділили між собою, а реальні послуги рекламодавців купували по мінімальній вартості.

Під час обшуків у  фігурантів вилучили мобільні телефони, обладнання, банківські картки та чорнову документацію із доказами незаконної діяльності. Десяти учасникам оборудки повідомили про підозру (відповідно до вчинених злочинів) за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 1, 2 ст. 255 (створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній);
  • ч. 4 ст. 28, ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах, вчинене злочинною організацією).

Фігурантам загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.