Оренда житла для ВПО і не тільки. Договір та інші тонкощі: поради юриста (ВІДЕО)

451

Після повномасштабного вторгнення військ рф в Україну кількість внутрішньо переміщених осіб збільшилася в рази. Станом на початок 2023 року Україні обліковано 4,8 млн ВПО — таку цифру надала прем’єр-міністр України – Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук. У Павлограді, за даними Управління соціального захисту населення, офіційно зареєструвалося близько 20 тис. переселенців. Через постійні обстріли, окупацію рідних міст чи сіл, або загрозу окупації, люди вимушені кидати своє місце проживання та шукати житло в більш безпечних регіонах країни.

Головний юрист Павлоградського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Глєб Глєбов розповів, як переселенцям і місцевим мешканцям  захистити себе від шахраїв при оренді житла, чи потрібно укладати договір та про інші нюанси.

Чи є в Україні програми безоплатного житла для ВПО?

В Україні внутрішньо переміщені особи можуть розраховувати на безкоштовне житло від держави, або ж самостійно шукати собі помешкання. Фонд безоплатного житла для ВПО формується місцевими органами самоврядування — сільськими або міськими радами. Державне житло надається тимчасово, строком до одного року.  Але при необхідності термін проживання може бути подовжено. Щоб отримати безоплатне тимчасове житло, людям зі статусом ВПО спершу треба стати на облік у Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП). На кожну родину або окрему особу ВПО заводиться облікова справа під індивідуальним ідентифікаційним номером. При розподілі житла пріоритет надається представникам наступних категорій:

  • багатодітні родини;
  • сім’ї з дітьми;
  • вагітні жінки;
  • пенсіонери;
  • непрацездатні особи;
  • люди, що втратили житло внаслідок озброєної агресії рф.

Проте, як вже писав Павлоград.dp.ua, у Павлограді вільного житла комунальної власності фактично немає, тож дуже часто люди шукають житло самостійно.

Як захиститися від шахраїв при самостійному пошуку житла?

Якщо ж люди вирішили шукати житло самостійно, то необхідно не втрачати пильності та уважно розглядати кожну пропозицію. Так, юрист радить ні в якому разі не переводити передплату за бронювання обраного приміщення. Вся оплата повинна бути здійснена лише після ретельного огляду помешкання та підписання договору оренди.

У випадках, коли людині необхідно терміново забронювати житло, а власник вимагає передплату, треба попросити його надати фото документів, що підтверджують право власності на приміщення, паспорта та ІПН. Всі дані повинні збігатися — в документах, а також у банківських реквізитах, наданих для оплати. Після переводу коштів обов’язково зберігайте квитанцію.

Наявність фото документів з особистими даними власниками та банківський чек не є гарантією захисту від шахраїв. Але, маючи цю інформацію, можна подати позов до суду та повернути свої кошти.

Особливості договору оренди

В Україні діє принцип свободи договору, який включає в себе вільне визначення умов договору з урахуванням вимог законодавства. Тобто, орендар та орендодавець самостійно вирішують, які саме умови прописати у договорі оренди.

У договорі слід прописувати всі деталі оренди: строки, вартість оплати, необхідність проведення ремонтних робіт тощо.

Якщо в договорі не вказані строки, то він автоматично вважається укладеним на 5 років. Короткострокові договори укладаються менше, ніж на один рік. В таких договорах не обов’язково вказувати всіх членів родини, які будуть проживати спільно із наймачем. А от для довгострокових договорів це обов’язкова умова.

Важливим моментом, прописаним у договорі оренди, є вартість житла. У законодавстві України не встановлено мінімальної чи максимальної орендної плати. Але за законом орендна плата має вноситися щомісяця, якщо у договорі не вказані інші терміни. Крім того, власник житла не має права змінювати орендну плату на власний розсуд, якщо вона записана у договорі.

Орендар та орендодавець можуть укласти договір самостійно, для цього не обов’язково звертатися до юриста. Якщо обидві сторони просто поставлять свої підписи ручкою, то цей документ матиме юридичну силу. Але за бажанням наймач та домовласник можуть звернутися до Центру надання безоплатної правової допомоги, щоб переконатися у чинності документу. В Павлограді такий Центр знаходиться на вул. Полтавська, буд. 129.

Чи можна ремонтувати орендовану квартиру/будинок?

Наймач не має права проводити перевлаштування та реконструкцію житла без згоди власника. Проте поточний ремонт робити зобов’язаний, якщо інше не встановлено договором. Тому, якщо наймач не бажає робити поточний ремонт, цю умову важливо обов’язково прописувати у договорі.

Чи зобов’язаний орендодавець платити податки за житло?

Всі орендодавці, які не мають статусу фізичної особи підприємця (ФОП), мають сплачувати податок у розмірі 18% та додатково 1,5% військового збору від місячної вартості житла, вказаної в договорі оренди. Податки треба сплачувати щоквартально. Також орендодавець повинен вказувати податки за житло, яке він здає в оренду, в щорічній податковій декларації.

Публікація підготовлена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її зміст є виключною відповідальністю «Незалежного порталу Павлоград.dp.ua» і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.