«Містерія Всесвіту»: у Павлограді відкрилася виставка місцевої художниці (ФОТО і ВІДЕО)

677

Сьогодні, 18 жовтня, у Павлоградському історико-краєзнавчому музеї відкрилася персональна виставка художниці Алли Лавренко.

«Я любила малювати з дитинства. А більш серйозно почала малювати після психологічної травми — померла моя мама, найближча людина в моєму житті. Я дуже важко переживала це, і донька, бачачи мій стан, подарувала мені папір, фарби, пензлі. І я свій біль «вималювала», — розповіла Павлоград.dp.ua Алла Лавренко.

Спочатку малювала на папері, потім — на холстах. Натхнення шукає на природі, у красивих фотокартках, в селі. У 2018-2019 роках художниця брала участь у виставках в музеї до Дня художника, Дня міста. Провела персональну виставку у «Павлоградському фаховому коледжі НТУ «Дніпровська політехніка».

«Кожна картина відкриває щось нове, — каже авторка картин. — виставка «Містерія Всесвіту» мала не меті показати, що Всесвіт і є містерія. У ньому постійно що змінюється, а всі ми — творці. Кожна людина своїми діями, подумами створює світ, створює себе. Кожен бачить життя своїми очима. Кажуть, що краса в очах тих, хто дивиться. Я бачу так».

В центральних картинах виставки Алла Лавренко намалювала жінку і космос. Також тут є образ України в картині «Вільна». Своєю виставкою мисткиня хоче привернути увагу до відновлення духовності, побачити красу, велич, досконалість світу.

У цьому році з художницею сталася містична історія, коли вона розписувала уламок ворожої ракети, яку збили над Павлоградщиною. Це запропонувала їй зробити знайома волонтерка. Спочатку жінку вразило це прохання, їй було важко працювати на гострому і холодному уламку ворожого залізяччя. Але вона побачила, які образи там можна намалювати — стежку, родину, поле, військових, український прапор… Надвечір 30 квітня жінка хотіла піти відпочивати раніше, але уламок наче притягував, ніби шепотів: «Іди й малюй». І коли Алла Лавренко продовжила працювати, у місті був «приліт» російської ракети. Стеля у кімнаті, де вона мала спати, осипалася — ліжко зламалося під вагою штукатурки.

«Іронія долі — уламок ракети зберіг мені життя. Тривалий час я ще відходила від стресу. Картину я домалювала і віддала замовниці. День 30 квітня 2023 року — тепер мій другий день народження», — розповіла  Алла Лавренко.

Подивитися виставку можна по 10 листопада 2023 року.

Адреса: м. Павлоград, пров. Музейний, 8

Музей працює: понеділок-четвер з 8:00 до 16:45, п’ятниця з 8:00 до 15:45, субота 9:00 до 16:45, вихідний – неділя.