Одноразова виплата до Дня Незалежності: хто має право та що робити, якщо гроші не надійшли?

1582
Фото: dev.ua

До Дня Незалежності України держава виплатила разову грошову виплату ветеранам війни, постраждалим від нацистських переслідувань, громадянам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною та відзначились, боронячи нашу країну.

Виплати до Дня Незалежності громадяни отримають у розмірі від 450 грн до 3 100 грн. Розмір виплати визначений окремо для кожної категорії громадян:

Особи з інвалідністю внаслідок війни та колишні малолітні (яким на момент ув’язнення не виповнилося 14 років) в’язні концтаборів, гетто та інших місць примусового тримання, визнані особами з інвалідністю внаслідок загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин отримають:

  • I групи – 3 100 грн.
  • II групи –  2 900 грн.
  • III групи – 2 700 грн.

Учасники бойових дій, постраждалі учасники Революції Гідності та колишні неповнолітні (яким на момент ув’язнення не виповнилося 18 років) в’язні концтаборів, гетто та інших місць примусового тримання, а також діти, які народилися в зазначених місцях — 1 000 грн.

Особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною — 3 100 грн.

Члени сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, статус яким установлено згідно з п. 1 ст. 10 закону України Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту, дружини (чоловіки) померлих осіб з інвалідністю внаслідок війни, дружини (чоловіки) померлих учасників бойових дій, учасників війни та жертв нацистських переслідувань, визнаних за життя особами з інвалідністю внаслідок загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, які не одружилися вдруге — 650 грн.

Члени сімей загиблих (померлих) захисників та захисниць України — 1 000 грн.

Учасники війни та колишні в’язні концтаборів, гетто та інших місць примусового тримання, особи, яких було насильно вивезено на примусові роботи, діти партизанів, підпільників та інших учасників боротьби з націонал-соціалістським режимом у тилу ворога — 450 грн.

Особи з інвалідністю внаслідок війни отримають:

  • I групи – 3 100 грн.
  • II групи –  2 900 грн.
  • III групи – 2 700 грн.

«Виплати тим людям, які отримують пенсію в Пенсійному фонду України, будуть зроблені автоматично. Тим, хто не є пенсіонером, але служить, виплати проведуть за місцем розташування військової частини. Ті, хто мають статус учасника війни, інваліда і т.п., але не отримують пенсію, мають звернутися до Пенсійного фонду із заявою і документами, що підтверджують статус», — про це в ефірі «ПТРК» розповіла Вікторія Крутогуз, начальниця відділу перерахунків пенсії ГУ ПФУ в Дніпропетровській області.

На виплати претендують ті, хто отримав статус до 24 серпня включно.

Якщо людина не отримала виплати — потрібно звернутися до Пенсійного фонду не пізніше 1 листопада 2023 року.