В Україні восени повернуть штрафи за торгівлю без касових апаратів

254
Фото rro-info.com.ua

В Україні з 1 жовтня знову почнуть штрафувати за торгівлю без касових апаратів. Про це повідомляє голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, член фракції партії «Слуга народу» Данило  Гетманцев.

«Хочу звернутися до підприємств торгівлі стосовно встановлення касових апаратів. З 1 жовтня будуть впроваджені великі штрафи за невстановлення цих апаратів. Перевірки касових апаратів відновлені», — наголосив  Гетманцев.

Йдеться про необхідність для підприємців застосовувати реєстратори розрахункових операцій/ програмні реєстратори розрахункових операцій/ (РРО/ПРРО, «касовий апарат»).

Якщо говорити про планові перевірки бізнесу, тобто звичайний контроль, який був до війни, уточнив голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, то вони відновлені не у повному обсязі:

«Перевірки стосуються певних груп платників податків. Це підакцизні товари: горілка, тютюн, паливо, електроенергія, банківські й фінансові установи, а також гральний бізнес. Днями буде ухвалено план податкових перевірок. І до кінця року перевірять усі підприємства».

Здійснювати перевірки використання РРО або ПРРО підприємцями та штрафувати у разі виявлення порушень буде Державна податкова служба (ДПС). Штраф накладають на кожну транзакцію без фіскалізації. Сума штрафу залежить від суми чека і кількості виявлених порушень: перше порушення – 100% від суми продажу товарів, робіт або послуг, учинених із порушеннями; друге та наступні порушення – 150% від суми продажу товарів, робіт або послуг, учинених із порушеннями, нагадав Гетманцев.