Скасування виплат переселенцям за кордоном, повернення довоєнних податків. Що зміниться в Україні з 1 серпня

1487
Фото golovbukh

Одній категорії громадян буде індексована пенсія, інша —отримає виплати до Дня Незалежності. Українцям, які перебувають за кордоном, перестануть платити «переселенські». Бізнесу скасують 2% податку, повернувши довоєнні податки.

Підвищення пенсій з 1 серпня 2023 року

З 1 серпня більшість громадян пенсії залишаться без змін. Індексація торкнеться лише тих, кому в останній літній місяць виповниться 70, 75 та 80 років. На них чекає вікова надбавка.

Надбавки до основної пенсії становитимуть:

  • для пенсіонерів від 70 років — 300 гривень,
  • від 75 до 80 років — 456 гривень,
  • старше 80 років — 570 гривень.

Хто отримає доплати до Дня Незалежності

До Дня Незалежності на деякі категорії очікують виплати.

1. Особи з інвалідністю внаслідок війни та колишні малолітні (до 14 років) в’язні концтаборів, гетто, інших місць примусового тримання, які визнані інвалідами внаслідок загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин:

     І групи – 3100 грн,

     ІІ групи – 2900 грн,

     ІІІ групи – 2700 грн.

2. Учасники бойових дій, які постраждали учасники Революції гідності та колишні неповнолітні (до 18 років) в’язні концтаборів, гетто, інших місць примусового тримання, а також діти, які народилися у зазначених місцях примусового тримання їхніх батьків — 1000 грн.

3. Особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною — 3100 грн.

4. Члени сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, які не одружилися вдруге — 650 грн.

5. Члени сімей загиблих (померлих) захисників та захисниць України — 1000 грн.

6. Учасники війни та колишні в’язні концтаборів, гетто, інших місць примусового тримання, діти партизанів, підпільників, інших учасників боротьби з націонал-соціалістським режимом у тилу ворога — 450 грн.

Скасування виплат переселенцям за кордоном

З 1 серпня 2023 року українці, які проживають за кордоном і отримують виплати як внутрішньо переміщені особи (ВПО), більше не зможуть претендувати на ці кошти. Перший заступник міністра соціальної політики Дар’я Марчак заявила, що скасування виплат стало результатом виявлення інформації про значну кількість громадян, які залишили Україну та оселилися в інших країнах, але продовжували отримувати допомогу як внутрішньо переміщені особи.

Виплати для військових

Після численних правок, змін і навіть скандалів з 1 серпня для українських військовослужбовців набудуть чинності такі виплати:

  • від 30 000 до 100 000 грн — за виконання бойових завдань,
  • 20 100 грн — у зв’язку з пораненням,
  • 2 350 грн — курсантам,
  • від 15 000 до 30 000 грн — інструкторам у військових частинах.

Зміниться і тривалість відпустки. Військові зможуть брати відпочинок щонайбільше на 30 календарних днів на рік (було до 10 днів). Курсантам надали відпустку 10 днів узимку та 20 днів влітку.

До того ж з 1 серпня передбачається запровадження щомісячної додаткової винагороди для строковиків — 6000 гривень.

Скасування податкових пільг для ФОП

З 1 серпня в рамках вимог МВФ та на підставі ухваленого Радою закону №8401 скасовується пільговий 2% єдиний податок для підприємців. Нові ФОП, які зареєструвалися в період дії пільгового податку, автоматично вважатимуться платниками третьої групи зі ставкою 5%.