Акторка родом з Павлограда зіграла одну з головних ролей в історичній драмі «Довбуш»: коли прем’єра

4585
Фото facebook.com/DovbushMovie/photos

У серпні відбудеться прем’єра нового українського історичного фільму «Довбуш» режисера Олеся Саніна. Це екранізована сага про ватажка карпатських опришок (учасників повстанського руху в Галичині), що надихає покоління тих, хто бореться за свободу рідної землі.  Павлоградцям цей проект може бути цікавим не лише сюжетом, а й тим, що одну з ролей у ньому зіграла наша землячка, випускниця Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені І. К. Карпенка-Карого, акторка Дарія Плахтій. Павлоградці пам’ятають її батька, актора місцевого драматичного театру ім. Захави Віктора Плахтій, який передчасно пішов з життя.

У фільмі йдеться про події початку 18 століття. Олекса Довбуш очолює повстанський рух опришків проти жорсткого правління польської шляхти. Його діяльність була націлена не лише виборювання свободи, а і на справедливість. Довбуш повертав відібрані гроші назад людям, за що його почали поважати і памʼятають досі. Через це його остерігалися навіть деякі гуцули, а польська шляхта полювала на нього і обіцяла велику винагороду за його голову.

«В історії зафіксовано, що в Олекси була кохана — Марічка, яку я зіграла. Їхнє кохання, судячи з усього, було дуже сильним. Є версія, що Іван Франко взяв за прототип їхню історію для своєї пʼєси «Украдене щастя». Так, як Олексу постійно переслідували, потім він сидів у вʼязниці, Марічка не могла його чекати, попри велике бажання, бо жінки на той час не мали майже ніяких прав. Тож Марічка була видана за Дзвінчука, заможного, але старого чоловіка. Та Олекса повертається додому і починається найцікавіше… Що саме — дізнаєтесь у кінотеатрах..», — анонсувала Дарія Плахтій виданню Павлоград.dp.ua.

Акторка каже, що роль була не проста. Треба було зануритися в атмосферу часу, коли люди, їхні характери та поведінка були іншими. Актори відтворювали діалект Заходу України 18 століття. Основна частина зйомок відбувалася у Карпатах і Закарпатті, а також у Києві.

«Це одна з найскладніших і наймасштабніших робіт, в яких я приймала участь. Колосальна режисерська, операторська робота, робота гримерів, костюмерів… Фільм почали знімати ще у 2019 році, до повномасштабного вторгнення, але зараз ця історія стала ще актуальнішою і може надихати людей, бо розповідає про те, як Україна вже століттями виборює свою свободу», — каже Дар’я.

Вона підкреслила, що очікує від глядачів підтримки сучасного українського кіно.

Прем’єри стрічки «Довбуш» почнуться з 24 серпня у кінотеатрах в різних куточках країни. 25-го серпня буде премʼєра у Дніпрі. Там фільм презентуватиме частина знімальної групи, і після цього стрічка буде декілька тижнів у прокаті.

ДОВБУШ | Фінальний трейлер I Прем’єра фільму 24 серпня 2023:

Довідка Павлоград.dp.ua:

За повідомленням detector.media, «Довбуш» — один із найдорожчих українських фільмів із кошторисом у 120 млн грн, з яких 65 млн профінансувало Держкіно.