У Норвегії вбито молоду маму родом з Тернівки: підозрюється чоловік

4021

У Норвегії, у місті Берген, в готелі, де проживають українські біженці, жорстоко вбили громадянку України — 30-річну Катерину Кожому. У злочині підозрюють її чоловіка Михайла, якого нині утримують у слідчому ізоляторі. Сестра загиблої зараз займається транспортуванням тіла з Норвегії в Україну та опікунством над 2-річним племінником.

За інформацією місцевого видання nettavisen.no, спочатку поліції стало відомо про тяжкі травми українки, коли її відвезли до медичного закладу, та врятувати життя не вдалося.

Про це пише видання «Факти».

«Ми отримали повідомлення з лікарні „Хаукеланд“ про те, що жінка померла від отриманих травм через півтори години, як її привезли, — заявив на пресконференції прокурор поліції Аре Нюгорд Берг. — Вбивство сталося в готелі Magic Hotel Solheimsviken недалеко від центру Бергена. У готелі проживають біженці з України. Дитина жила з матір’ю в готелі, але невідомо, чи була вона з матір’ю під час вбивства. Жінку знайшли співробітники готелю».

Поліція неохоче відповідає на запитання про зброю або про те, як було вбито жінку. Чоловік, якого підозрюють у вбивстві, родом з Азербайджану, йому теж близько 30 років. І це коханий Каті, від якого вона народила сина.

«Фігурант не визнає кримінальної відповідальності у справі. Немає жодних доказів, які б вказували на те, що були інші виконавці, окрім заарештованого чоловіка. Тепер буде оцінюватися осудність обвинуваченого. Обвинуваченому обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою», — розповідають у поліції.

Як вдалось з’ясувати «ФАКТАМ», загибла Катерина Кожома родом з міста Тернівка на Дніпропетровщині. На її сторінці у соцмережі чи не з кожної світлини усміхається молода та вродлива жінка. Помітно, що Катя любила подорожувати, відпочивати за кордоном.

«У Катерини досить непросте життя: вона втратила маму, батька та вітчима. Буквально місяць за місяцем йшли з життя найдорожчі їй люди. І це ми ще студентами були. Залишилась лише сестра. Знаю, що Катя здобула вищу освіту у Дніпрі, вона керувала командою у сфері продажів у компанії robota.ua. Коли вони почали розширюватись, її запросили в Київ, де вже на той час проживала я. Не раз було так, що дівчина залишалась у мене на ночівлю, не скажу, що ми були найкращими подругами, але гарними знайомими — це точно, — розповіла «ФАКТАМ» приятелька та однокласниця вбитої Марія. — Знаю, що Катерина також працювала в українській ІТ-компанії «Ліга Закон», на керівній посаді. Це була дійсно ерудована та перспективна людина, за що її цінували. Я пишалась її успіхами, бо завжди пам’ятала, як вона настраждалася, втрачаючи рідних. Якось після відпочинку Катерина раптово вийшла заміж. Якщо не помиляюсь, то познайомились вони у Туреччині. Михайло — азербайджанець за національністю, але він мав посвідку на проживання в Україні. Зізнаюсь, що він мені відразу не сподобався».

Восени 2020 року Катя народила сина. На час війни вона залишалася в Києві, але коли почалися масові вимкнення світла, з сином виїхала до Норвегії. Потім Михайло якось опинився поруч з нею. Ходили чутки, що Катерина хотіла втекти від чоловіка, через якого страждала.

По подробиці вбивства відомо небагато. Ймовірно, були нанесені ножові поранення.

За синочком Катерини зараз доглядають, він в порядку, наскільки це можливо.

Підозрюваний щонайменше чотири тижні буде під вартою. Зараз оформляються всі документи, бо планується кремація тіла. Потім урну передадуть сестрі, та вже в Україні Катерину поховають.

«Приємно, що зараз всі знайомі та друзі загиблої відгукнулись і долучились допомагати. Телефонував її директор, який наразі на фронті. Компанія надала юриста, який у всьому супроводжує сестру Каті, яка має стати опікуном дитини. Ніхто не може повірити у це горе. Це дуже несправедливо», — каже подруга.

Ще одна подруга загиблої українки Анна Ковалевська написала у коментарях, що лише тиждень тому спілкувалась з Катею:

«Я раділа її розповідям про адаптацію Андріанчика в садочку. Вона тільки-но розпочала життя в країні, про яку мріяла… Ми всі надіємося, що правосуддя на довічне покарає вбивцю. Але головне, щоб її син був у надійних руках та легко (наскільки це можливо) пережив втрату мами. Невимовний біль…»

Для тих, хто хоче підтримати родину загиблої Каті, ось посилання на банку її рідної сестри Марини:

https://send.monobank.ua/jar/5m26X1LN7r?fbclid=IwAR1cxWFP1VA05NKr7yYUvr2W2tx1mhAJ0EU_xMVEPGhorqXlJihX9fOA8PU