У Павлограді будівлі колишніх садочків перетворюються в руїни — законодавство недосконале

2058
Садок на Хіммаші, зараз знаходиться в приватній власності, і, судячі з усього, його розбирають

Будівлі зачинених садочків за десятиліття стали смітниками — вони розвалюються, все що можна було звідти вкрасти — вкрали. При цьому міська влада не може знайти фінансування на їх ремонт і перепрофілювання, наприклад, під житло для ВПО — законодавство не дозволяє.

«У Львові я презентував програму розвитку молодіжного підприємництва у Павлограді. Був присутній міністр освіти, я піднявся і хотів поставити питання з приводу дитячих садків, чому міністерство освіти гальмує цей процес і не внесе пропозиції про зміну законодавства. Згідно закону, заклади освіти і земля не можуть бути перепрофільовані. Тому у нас зараз є багато колишніх дитячих садків і УПК — ми не можемо їх використовувати, крім як в освіті, — розповів Анатолій Вершина, міський голова Павлограда. — Є донори, які готові фінансувати будівництво гуртожитків, щоб ми надавали житло — але цього не можна зробити. Я хотів поставити це питання міністру, підняв руку, а він сказав: «Дякую за увагу» і пішов. Я почав казати модератору, щоб дали слово, міністр призначений недавно, може він не знає про цю проблематику… Не дали. Міністр вийшов і я тоді встав і публічно вийшов».

Вершина розповів, що цим питанням займаються давно — писали листи на міністерства, але результату немає.

Про цю проблему зазначив і депутат міської ради Павлограда Сергій Рублевський, назвавши її «болючою».

«Рішення було прийнято на державному рівні в дрімучі часи. Малося на увазі, що органи місцевого самоврядування не здатні розпоряджатися закладами освіти, А тепер воно згніє, перетвориться в руїни, але жодним чином люди не мають цим розпоряджатися…», — сказав Сергій Рублевський.

Єдиний садок, який вдасться реконструювати під житло — це на селищі Шахтобудівників. Він був відомчий і не входив до об’єктів відділу освіти.