Гендиректору Павлоградського хімзаводу повідомили про нову підозру

5693
Фото: rvk.news

Антикорупційні органи правопорядку вручили нове повідомлення про підозру керівнику державного науково-виробничого об’єднання. Про це йдеться в рішеннях Вищого антикорупційного суду та підтверджують співрозмовники в органах правопорядку, повідомляє «Слово і діло».

Як вказується в рішенні ВАКС, гендиректору Павлоградського хімзаводу та ще трьом особам повідомили про підозру у зловживаннях на майже 28,5 млн грн за попередньою змовою групою осіб.

За версією слідства, упродовж 2016 року Шиман з метою одержання неправомірної вигоди для американської компанії Petroleum & Materials LLC, а також особистого збагачення, використав своє службове становище всупереч інтересам служби. Гендиректор ПХЗ штучно створив підстави для забезпечення перемоги Petroleum & Materials LLC у конкурсних торгах на поставку безшовних труб з легованої сталі для потреб заводу.

Пізніше Шиман підписав з Petroleum & Materials LLC контракти та додатки до них, документи щодо здійснення 100% попередньої оплати за контрактом від 10 жовтня 2016 року в сумі 918 тис. доларів. Внаслідок цього держпідприємство зазнало збитків у вигляді створення безнадійної дебіторської заборгованості через невиконання американською компанією умов контракту, а також витрат на ведення претензійно-позовної роботи за період 2018-2022 років. В цілому це заподіяло збитків державному підприємству на суму 28,46 млн грн.У межах нової справи Шиману обрали запобіжний захід у вигляді 5 млн грн застави. Також на нього поклали наступні обов’язки: прибувати за кожною вимогою; повідомляти про зміну свого місця проживання та місця роботи, а також утримуватися від спілкування із підозрюваними у кримінальному провадженні та свідками.

Детектив у клопотанні вказував, що гендиректор ПХЗ не приїхав до НАБУ за повісткою для отримання підозри. Тому шляхом слідчих дій НАБУ встановило місце перебування службового автомобіля Шимана і намагалося вручити йому підозру, проте водій почав втікати. Невідомо, чи підозрюваний перебував в автівці, проте сам факт втечі є ризиком переховування. Вже після скерування документів засобами електронного зв’язку Шиман з’явився до НАБУ, де і отримав підозру. Також детективи встановили, що 24 травня 2022 року гендиректор заводу видав довіреність одній особі для представництва його інтересів з питань оформлення та одержання на його ім’я та на ім’я дітей його національних та/або закордонних паспортів громадян Румунії. Довіреність посвідчена приватним нотаріусом. Це, на думку слідчого судді, може свідчити про створення умов Шиманом для безперешкодного залишення території України з використанням паспорту іншої держави