Павлограду потрібна модернізація «Павлоградтеплоенерго» чи перехід міста на електроопалення?

1735
Фото fontanka.ru

У Павлограді близько 30% квартир мають автономне опалення, в основному — електричне. Місту треба прийняти рішення, чи буде перехід міста на «автономку», чи треба зберігати центральне. Це питання під час засідання виконкому підняв міський голова Анатолій Вершина.

«Щоб Павлограду перейти на електричне опалення, треба близько 150 мегават електроенергії. У місті треба збудувати близько 5 нових підстанцій. Енергопостачальні компанії мають розробити інвестиційну програму, подати в НКРЕКП, затвердити і почати працювати. А ми розуміємо, що починаючи з розробки проекту, відведення землі, замовлення обладнання мінімум пройде від 5 до 7 років», — каже міський голова.

Він збирається зустрічатися з головами ОСББ і обговорювати майбутнє рішення.

«Громада повинна розуміти, куди ми йдемо. Якщо залишаємося на централізованому опаленні — треба модернізувати, вкладати кошти. Централізоване опалення воно більш ефективне і якісне, вигідніше для людей. Але якщо люди скажуть, що хочуть перейти на індивідуальне опалення — вони мають на це право, але  це рішення має прийняти не міський голова або виконком, а громада», — каже Анатолій Вершина.

Зима 2022-2023 року показала, що і електроопалення дуже залежить від ситуації в країні ― при відключеннях світла в квартирах відключалося і опалення.

«Років 6 назад був у Швеції і переймав досвід роботи централізованого теплозабезпечення. Там одна ТЕЦ обігріває 3 міста з населенням 3 міста. Протяжність мереж до 30 км з втратами до 5%. А у нас втрати до 30%. Треба міняти тепломережі. А за які кошти? У Швеції навіть приватні будинки стоять в черзі, щоб приєднатися до централізованого опалення», — розповів очільник міста.

Але все варто визнати, що мешканці Павлограда, які знаходяться на централізованому опаленні, сплачують в рази більше ніж ті, хто на «автономці». Тож вигоди від централізованого опалення поки не відчувають. Крім однієї — під час відключень світла в квартирах були теплі батареї (якщо не відключалася котельня).

Борги мешканців міста за комунальні послуги на 1.05.2023 року по усім комунальним підприємствам Павлограда склали 369 млн грн. Рівень оплати за опалювальний сезон — 77%.

«На сьогодні на «Павлоградтеплоенерго» діють тарифи, які застосовувалися станом на 24.02.22 року. Протягом дії воєнного стану в Україні та 6 місяців після його закінчення забороняється підвищення тарифів на теплову енергію і послуги з постачання. Підприємство вимушене працювати у важких, обмежених умовах, але вони справляються, що показав цей опалювальний сезон», — розповів заступник міського голови Олександр Радіонов.

Він зазначає, що ці тарифи вже не покривають витрат підприємства.

Директор КП «Павлоградтеплоенерго» Петро Ковальчук розказав, що тарифи на опалення не виросли, проте вартість електроенергії зросла для підприємства на 75%. Це в районі 23 млн грн додаткових витрат на рік.

«Це тільки електроенергія. А ще трішки підросла зарплата і значно виросли ціни на матеріали, особливо металопрокат», — каже директор КП «Павлоградтеплоенерго».

На підприємстві закупили вже 85% матеріалів, які необхідні для опалювального сезону, що наближається. Зараз розпочалися ремонти котлів. Встановлюються частотні перетворювачі і системи плавного запуску електроенергії, щоб уберегти обладнання при можливих відключеннях світла.

При цьому на виконкомі підкреслили, що вся критична інфраструктура міста вистояла і працювала навіть у тих важких умовах, які були цією зимою.