У Павлограді показали документальний фільм про блекаут

1093

Днями у Павлограді відбувся показ документального фільму «Блекаут. Різдво». Павлоград став однією з локацій для зйомок картини. Знімальна група фільму, не роздумуючи, поїхала знімати шахту «Західно-Донбаська» ДТЕК Енерго саме тоді, коли Росія запускала ракети по українській енергосистемі.


Кінострічка показує історії з п’яти міст: Одеси, Львова, Павлограда, Харкова, Києва. Демонструє моторошні документальні кадри знищених підстанцій, в які прилітали ракети. Розповідає, як жила без світла багатодітна родина з Одеси, як за допомогою живлення з генераторів робили операції у дитячий обласній клінічній лікарні Львова… І як енергетики відновлювали мережу знаючи, що росіяни випускають ракети саме по їхніх робочих місцях.

Один з героїв фільму — 33-річний шахтар з Павлограда Євгеній Воронич. Показана його родина, яка дуже чекає тата з кожної зміни. І особливо переживала, коли шахтарі були заблоковані під землею через знеструмлення кількох регіонів внаслідок російського обстрілу. Євгеній розповідає, як його зміна виходила тоді з шахти, а в кінці свого епізоду каже, чого хоче найбільше: «Щоб закінчилася війна, і ми зажили всі щасливо…».

У багатьох глядачів фільм викликав сльози. І хоч події з відключення світла були лише кілька місяців тому, вже здається, що це було дуже давно і не з нами.

«Фільм досить важкий, тому що показали правду… На жаль, це справді було в нашій країні. Навіть не віриться, що ми всі це пережили… », — прокоментувала глядачка, вчителька історії і правознавства ліцею №9 Сіренко Надія.

Подивитися фільм можна онлайн на сайті «СТБ».