В яких випадках виплати пенсії можуть призупинити?

1810
Фото ТСН

В деяких випадках в Україні можуть припинити виплату пенсій. Про це в ефірі «ПТРК» розповіла Вікторія Крутогуз, начальниця відділу перерахунків пенсії ГУ ПФУ в Дніпропетровській області.

Згідно законодавства, зупинити виплату пенсій можуть у зв’язку зі смертю пенсіонера, неотримання протягом 6 міс. і надання недостовірних документів щодо отримання пенсій.

«Що мається на увазі? Якщо надані недостовірні, фіктивні довідки чи трудова книжка. Також припиняється пенсія, якщо особа виїхала закордон на постійне місце проживання. Якщо людина виїхала по туристичним питанням або до родичів — пенсія не припиняється. Людина має право виїхати в будь-яке місце нашої країни або закордон», — розповіла Вікторія Крутогуз.

Якщо особа виїжджає на постійне місце проживання, вона звертається до Міграційної служби, а та передає інформацію до Пенсійного фонду.

«Ми можемо виплатити пенсію за півроку наперед і тоді вона припиняється», —  каже Вікторія Крутогуз.

За поданням сервісних центрів чи відділів перерахунків пенсії спеціальний відділ ПФ може ініціювати перевірку документів.

Якщо законних підстав для припинення виплат немає чи сталася якась помилка, щоб відновити отримування виплат, мати можливість знову користуватися пенсійною карткою, потрібно особисто з’явитися до Пенсійного фонду для підтвердження особи. Протягом 10 днів від моменту звернення виплати знову почнуть нараховувати.

Як додала Вікторія Крутогуз, 1 березня проіндексували пенсійні виплати, індексації підлягала середня заробітна плата по Україні, її помножили на коефіцієнт 1,197.

«Відчули це підвищення тільки ті, хто має зарплату значного розміру. Також з 1 березня підвищені мінімальні розміри пенсії. Ті, хто не працює і мав стаж 30 років (жінки) і 35 років (чоловіки) — почали отримувати 3120 грн мінімальної пенсії. Ті, хто мав мало стажу, отримували 2100 грн, а зараз — 2520 грн. Це стосується тільки непрацюючих громадян», — каже Вікторія Крутогуз.

Також підвищили пенсії чорнобильцям.