Антисанітарія і пліснява: представники Офісу Омбудсмана побували у місцях, де живуть переселенці

2671

Вологість у кімнатах, пліснява, антисанітарія — типові проблеми більшості місць компактного проживання (МКП) переселенців у Дніпропетровській області. Такі висновки зробили після моніторингу працівники, які фіксують порушення прав ВПО на гідні умови проживання. 

Про це повідомив омбутсман Дмитро Лубінець у своєму телеграм-каналі.

Зокрема відвідали і кілька місць у Павлограді — це гуртожиток на Заводській і модульне містечко. Також відвідали приміщення Благодійної організації «Добробуд – 2022», м. Синельникове, житлове приміщення у с. Водяне, приміщення гуртожитку Державного навчального закладу «Професійно-технічне училище №81».

«Приміщення одного з МКП знаходиться в аварійному стані, попри це в ньому проживає понад 30 ВПО, зокрема сім’ї з дітьми», — зазначив Лубінець.

Більшість приміщень не мають ремонту, сантехніка непридатна.  Існує потреба в меблях, побутовій техніці, постільній білизні, ліках, засобах гігієни, індивідуальних засобах пристосування для осіб з інвалідністю.

«За результатами моніторингу готуються листи до компетентних органів для реагування. Переселенцям роз’яснили механізм отримання медичної, психологічної та юридичної допомоги, а також надали алгоритм дій у разі порушення їхніх прав», — зазначив Лубінець.