В Україні запускають механізм виплат за зруйноване окупантами житло

572
Наслідки ракетної атаки на Павлоград

Днями Верховна Рада прийняла Закон про компенсацію за зруйноване чи пошкоджене під час повномасштабної війни житло. Тільки на Дніпропетровщині з 24 лютого 2022 року пошкоджено чи зруйновано близько 5 тис. багатоповерхівок та приватних будинків.

Про це повідомив голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук.

Власники знищеного житла можуть отримати житловий сертифікат і матимуть змогу самостійно обрати населений пункт для його використання.

Власники зруйнованих приватних будинків зможуть обрати або житловий сертифікат на купівлю квартири чи будинку, або грошову компенсацію, яка перераховуватиметься на рахунок зі спеціальним режимом використання для фінансування будівництва.

Щодо грошової компенсації за пошкоджене майно — для таких випадків передбачено відновлення житлового фонду шляхом будівельних робіт чи/або надання будівельних матеріалів.

Українці можуть подати заявку на відшкодування через додаток «Дія», нотаріуса, ЦНАП або органи соціального захисту. Ці заявки розглядатимуть спеціально створені в громадах комісії.

«Чекаємо, коли Закон підпише Президент України. Подяка народним обранцям, які виступили ініціаторами законопроєкту для допомоги українцям, котрі постраждали від повномасштабної війни», — розповів Лукашук.

Голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк каже, що повноцінно механізм компенсації запрацює вже в травні.

«Коли цей закон запрацює, на таку компенсацію матимуть право громадяни України — виключно фізичні особи. На сьогодні у держави немає можливості відшкодовувати збитки для бізнесу. Це буде наступним кроком», — сказала Шуляк.

Вона також зазначила, що на сьогодні на рахунках України вже є 17 млрд грн. Це перші гроші, які були заарештовані від російського «Сбербанку».

Читайте також: Про обстріл Павлограда: «До сьогоднішньої фатальної ночі у цьому будинку жило літнє подружжя…»

Довідка Павлоград.dp.ua:

Станом на сьогодні українці через «Дію» подали 335 тис. заявок на компенсацію за зруйноване або пошкоджене житло, що стосується понад 23 млн кв. м житла.