Потрібна «мотивація»: на Дніпропетровщині медики вимагали гроші за лікування пораненого військового

1805
Фото: pixabay.com

Мати пораненого військового заявляє, що в одному з медзакладів Дніпропетровщини у неї вимагали гроші за лікування сина. Про це інформує “Суспільне”.

Світлана Скрипник — мати пораненого 24-річного бійця В’ячеслава Чуприни. Наприкінці серпня під час бойових дій на Донеччині він отримав ураження шкіри понад 40%.

Хлопця відправили в опікове відділення одного з медзакладів Дніпропетровщини. За словами жінки, від перших днів лікування медики вимагали з неї гроші — за операції, перев’язки і медикаменти.

«Натякнули, що потрібна мотивація для покращення лікування мого сина. Плюс кожні два дні у нас була перев’язка. Через те, що мені говорили, що потрібна якась мотивація, ми давали гроші кожні два дні. Лікарю я давала починаючи з 2 тисяч. Коли була операція, нам провели шість операцій, операція – по три тисячі. Його помічниці давала менше, по 500 гривень», – розказує мати.

Також пані Світлана купувала всі медикаменти для лікування свого сина.

«Повели мене в аптеку, показали мене фахівцю цієї аптеки і сказали, щоб я ліки купувала там. Коли ми звернулися до адміністрації, вони подивилися на ці чеки, – виявляється, в наявності були в лікарні ці всі ліки, які я ходила постійно купувала», – говорить жінка.

Адвокат В’ячеслав Шестіріков у коментарі виданню пояснив, що у разі отримання бойового поранення військовослужбовцем під час воєнного стану, обстеження, лікування, реабілітація та медикаменти сплачуються за державний кошт. Вимагання коштів за це є незаконним.

В’ячеслав Шестіріков радить у подібних ситуаціях відразу звертатися зі скаргою на гарячу лінію Міноборони або НСЗУ.

Світлана Скрипник подала скаргу до департаменту охорони здоров’я ОВА, там їй повідомили, що вже розпочали службову перевірку.