Павлоград потроху оговтується від нічної атаки (ФОТО)

2584

Ворожий снаряд прилетів у приватний сектор Павлограда. Просто у сад однієї з місцевих родин. Роками тут росли абрикоси і персики. Тепер на їх місці вирва вісім метрів завглибшки. Навколо – зруйновані вщент та понівечені будинки. До ракетного удару в них вирувало життя.

Фоторепортаж виклала пресслужба Дніпропетровської обласної військової адміністрації.

Читайте також: Про обстріл Павлограда: «До сьогоднішньої фатальної ночі у цьому будинку жило літнє подружжя…»

Ще вчора у родини 17-річного Єгора був затишний будинок. На їхньому подвір’ї росли фруктові дерева. А у вольєрі бешкетував пес на прізвисько Вайт. Та після третьої ночі вороже залізяччя вгатило у їхній сад. Хлопець, його молодший брат та батьки дивом вціліли.

«Ми з братом спали у кімнаті. У нас двоярусне ліжко. Аж раптом — гучний вибух. Мене закидало будівельним брухтом і склом. А ще — впала віконна рама. Кинувся до молодшого — він цілий. У дверях побачив батька. За ним — мама. Її обличчя було у крові. Все через порізи склом», — пригадує нічний кошмар Єгор.

Оговтавшись, родина зрозуміла — їхнього дому більше немає. Власне й сусідських також. На місці ж собачої будки — купа будівельного мотлоху.

«Вайта ніде не було. Думали, його десь причавило. Але, на щастя, все обійшлося. Люди побачили його у центрі та прихистили. Видно, він злякався сильного вибуху та втік», — додав підліток.

Ще за декілька хат руїни розбирає кремезний чоловік. Він не може стримати сліз. Звістка про ракетну атаку по Павлограду застала його в обласному центрі. До батьківського будинку Вадим збирався на вихідні.

Читайте також: «Дуже сильний вибух був»: в Павлограді ракета понівечила понад 60 будинків (ФОТО і ВІДЕО)

«О пів на четверту ранку зателефонували сусіди. Кажуть — все зруйновано. Приїхали сюди з братом. А тут вікна вибиті, дах зняло, всередині все потрощено. Господарство знищене, — розказує він. — Будемо відновлювати якось. Батьки за життя просили дбати».

Пані Наталія до місця «прильоту» летіла стрімголов серед ночі. Бо тут були її діти — син, невістка та онук.

«Прокинулася від страшенного звуку вибуху. Відразу набираю сина і чую — хати немає, але ми всі живі, — ділиться мешканка Павлограда Наталія. —  Прибігла до батьківського дому. Побачила рідний провулок і серце защемило. Це ж Батьківщина. А якась сволота взяла й зруйнувала моє минуле, а тепер і майбутнє моїх дітей!».

Не може жінка змиритися й з тим, що вороже залізяччя забрало життя її сусідки. Пані Наталія добре знала загиблу. Каже — людиною вона була доброю і чуйною. А ще працьовитою.

«Літня жінка загинула ще до приїзду швидкої, — пояснив заступник директора департаменту охорони здоров’я Дніпропетровської ОВА Олексій Григорук. — Загалом по медичну допомогу звернулося восьмеро людей. Всі лікуються амбулаторно. У них подряпини та різані рани».

У приватному секторі Павлограда понівечено понад 60 будинків. Деякі з них без даху та вікон. Інші тепер потребують капітального ремонту.

«Розділимо понівечене майно на три категорії. Це повністю зруйновані будинки. Ті, які підлягають експлуатації після ремонту. А ще — житло, де вибиті шибки, понівечені дахи. Після прийматимемо рішення про розмір допомоги постраждалим з міського бюджету», — резюмував міський голова Павлограда Анатолій Вершина.

На місці нічної ракетної атаки працює майже 30 надзвичайників.