У Павлограді збиратимуть інформацію про COVID-19 зі стічних вод

587

На Дніпропетровщині запровадили новий метод контролю захворюваності на COVID-19 — досліджують каналізаційні стоки на інфекційні захворювання. Про це пише «Суспільне Дніпро».

Епідеміологи кажуть, каналізація дає показовий результат, адже у тілі людини вірус є одразу після зараження. Тоді як симптоми недуги проявляються за два тижні.

«Було вибрано у Дніпрі три станції аерації, у Кам’янському дві, Кривий Ріг – три, і одна у Павлограді, всього дев’ять точок», – розповів генеральний директор центру контролю та профілактики хвороб Сергій Вальчук.

Разом з циркуляцією коронавірусу виявляють навіть грип.

«Вірус в каналізації з’являється на тиждень-два раніше, ніж підйом захворюваності, тому що вірус людина починає виділяти за годину-дві після того, як інфікувалася, жодного симптому ще немає», – сказав проєктний менеджер міжнародної організації PATH Роман Родина.

Аналізи стічних вод на Дніпропетровщини беруть двічі на тиждень. Досліджують зразки методом ПЛР-тестування.

Нині кількість хворих на ковід знизилася, кажуть в обласному департаменті охорони здоров’я. 9 лютого зареєстрували 51 хворого на коронавірус.

Дослідження стічних вод профінансувала міжнародна організація. Протягом двох наступних років планують поширити аналізи на всю країну, а згодом — передати проєкт державі.