Очільник української розвідки Буданов дав інтерв’ю Washingtonpost: основні тези

483
Фото www.washingtonpost.com

Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю американському виданню Washingtonpost. В українських політичних колах його поважають як єдину людину — поряд із американською та британською розвідками — яка за кілька місяців наперед правильно попередила, що планує Росія.

Прогноз Буданова на цей рік полягає в тому, що Росія зосередиться на окупації більшої території на сході Донецької та Луганської областей. Відновлення наступу сил, розташованих на півночі України, в Білорусі, є малоймовірним, сказав він, і це лише спроба відволікти й розділити війська Києва. Він також сказав, що «ми маємо зробити все, щоб до літа Крим повернувся додому».

На запитання, чи вважає він, що якщо українські війська досягнуть Криму, який Росія анексувала в 2014 році, це може спонукати президента росії володимира путіна застосувати ядерну зброю, Буданов відповів: «Це неправда. І Крим нам повернуть. Я вам більше скажу: все почалося в Криму в 2014 році, і на цьому все закінчиться».

«Це тактика лякання», — додав він. «Росія — країна, від якої можна очікувати багато чого, але не відвертого ідіотизму. Вибачте, але цього не станеться. Нанесення ядерного удару призведе не просто до військової поразки Росії, а до розпаду Росії. І вони це дуже добре знають».

Також Буданов вважає, що Путін смертельно хворий на рак і має кілька двійників.

«Питання, чи справжній це зараз Путін, залишається відкритим», — сказав Буданов.

Зараз в Україні воюють приблизно 326 000 російських військ.

У Росії залишилося лише 9% її запасів ракет великої дальності «Калібр».

Що стосується атак безпілотників на російську авіабазу Енгельс у Саратові, то в інтерв’ю він не підтвердив, що його спецназ стоїть за ударами.

«Це зруйнувало їхні ілюзії безпеки», — сказав Буданов. «Є люди, які закладають вибухівку. Є дрони. Поки територіальна цілісність України не буде відновлена, проблеми всередині Росії будуть».

Він також припустив, що Кремль повинен побоюватися колабораціоністів у своєму середовищі. «Дійсно є люди, з якими дуже легко працювати на цій території, люди, які розуміють, що Росія має бути іншою», – додав він. «І ми підтримуємо таких людей».

«Що далі? Перемога України», – сказав він. «Я не кажу нічого нового».