Новий законопроект: податкова слідкуватиме навіть за особистими рахунками ФОПів

794

У Верховній раді з’явився законопроєкт №8226 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо особливого режиму оподаткування окремих платників третьої групи єдиного податку», який передбачає передачу банкам функції податкових агентів підприємців-фізособ третьої групи. Що це означає, кому вигідно і чи спричинить розкриття банківської таємниці. Про це пише «Фокус».

Податки сплачує банк. Як і навіщо з рахунків ФОП списуватимуть суми податків

Сьогодні ФОП на єдиному податку третьої групи самі піклуються про своєчасність та повноту сплати податків, ведуть податкову звітність.

«Нові зміни вводять інститут податкових агентів для ФОПів 3 групи як банки. Тобто, за дорученням ФОПу обслуговуючий банк самостійно розраховуватиме і сплачуватиме єдиний податок і єдиний соціальний внесок, а також подаватиме податкову звітність. Цією опцією зможуть скористатися ФОПи 3 групи, які не використовують найману працю, не є платником ПДВ, отримують кошти виключно у безготівковій формі в межах дозволеного ліміту», — зазначив Іван Маринюк, юрист ЮФ “Ілляшев та Партнери”.

На його думку, у зв’язку з тим, що сплата податку стає турботою банку, ФОП залишається тільки заробляти гроші і не турбуватися про дотримання термінів подання звітності та сплати податків. Тобто мінімізується ризик виникнення податкового боргу.

«За всім стежитиме банк. Головне, щоб на спеціальному підприємницькому рахунку були кошти», — каже Маринюк.

Передача банку функції зі сплати податків частково спрощує ФОП життя, але також вносить більше проблем, особливо, якщо йде повернення грошей контрагенту.

Обов’язок подавати звітність нікуди не зникає навіть попри передачу функції податкового агента банку.

Крім того, якщо контрагент сплатив на рахунок ФОПу, а потім йде скасування операції, одержувач має повертати кошти — і виникає ситуація, коли банк уже переказав до бюджету суму податку, тобто підприємець просто втрачає гроші.

«У разі необхідності здійснювати перерахунок податку (коригування суми доходу (наприклад, у зв’язку з відмовою від послуг, поверненням товару) будуть складності. Проєкт закону передбачає, що повернення сплаченого податку (надмірно чи помилково сплаченого) не буде», — зазначила Тетяна Ященко, партнер EXPATPRO.

Юристи вважають, що такий підхід однозначно має недоліки, оскільки веде до реальних втрат грошей малих підприємців

Податкова консультантка Олександра Томашевська пояснила механізм та сенс сплати єдиного податку банком:

«Наприклад, якщо підприємцю надходить 10 000 грн., банк при зарахуванні відразу утримає 5% або 500 грн., та зарахує клієнту на рахунок “очищені” від податку кошти. При цьому, термін перерахування до бюджету утриманого податку пропонується встановити не пізніше двох робочих днів з дати утримання. Ми можемо сказати, що під прикриттям “полегшення” роботи підприємців з податками бюджет фактично отримуватиме податки в режимі реального часу, щодня. Повернення надмірно утриманих податків при цьому не передбачено».

Усі відомості — податковій. Чому законопроєкт передбачає передачу даних податківцям

Законопроєкт №8226 подається як «полегшувальний» для життя підприємців. Але певні загрози для бізнесу він також може нести. Адже документ передбачає обов’язок банків надавати на запит податкової інформацію про операції за спеціальними підприємницькими рахунками ФОП з податковим агентом банком, тобто, всі відомості про операції зарахування коштів на рахунки, про призначення платежу, ідентифікаційні дані та номер рахунку контрагента.

«Наразі податківці за своєю письмовою вимогою до банку можуть отримати лише інформацію про наявність банківських рахунків, не більше», — пояснила Олена Палій.

Нововведення, у разі їх прийняття, загрожують бізнесу перевірками їхніх операцій та рахунків, і навіть ревізією особистих карток.

Виходить, що, якщо ФОП погодився на функцію банку як податкового агента, то дані його рахунків на запит податківців без його відома передаватимуться податковою. Тетяна Ященко зазначає, що так ні банк, ні сам підприємець не мають можливості контролювати підстави, періодичність та порядок використання (зберігання та обробки) податковими органами отриманої від банку інформації.

Про будь-яке надходження на рахунки, навіть якщо це особисті, буде відомо податківцям.

Хороша новина в тому, що, у разі прийняття зазначеного проєкту, у підприємців залишається можливість не передавати функцію податкового агента банку — тут ФОП дозволили добровільно вирішувати, чи відкривати спеціальний рахунок і чи передавати банку обов’язок зі сплати податків або продовжувати працювати зі сплатою податків та поданням звітності самостійно.

«ФОПи, які турбуються про “витік” даних із банку, можуть просто не користуватися послугами банку як податкового агента», — вважає Іван Маринюк.