У грудні зміниться прожитковий мінімум: що буде з виплатами, субсидіями та пенсіями

7102
Фото sgroshi.com.ua

В Україні в грудні проведуть останню індексацію доходів в 2022-му. В результаті підвищать більшість соціальних виплат (разом із зростанням соцстандартів). Погана новина: зростання на рівні близько 5% не дозволить відчутно компенсувати рекордне за останні роки підвищення цін. Про це пише «Обозреватель».

Прожитковий мінімум підвищать для всіх категорій (і на дітей, і на дорослих, і на пенсіонерів). У грудні для пенсіонера ця цифра збільшиться на 66 грн і досягне 2093 грн. Водночас до зазначеної суми збільшиться і мінімальна пенсія.

Прожитковий мінімум для дорослого збільшиться з грудня на 84 грн і досягне 2684 грн. До прожиткового мінімуму прив’язані й виплати соціально незахищеним групам.

Водночас збільшиться й низка виплат. Наприклад, батьки-вихователі мають право отримувати один прожитковий мінімум (виплата збільшиться з 2600 до 2684 грн.), а вихователі — з 13 тис. до 13 тис. 420 грн. Якщо збільшується прожитковий мінімум, але не змінюється дохід сім’ї, також зростає розмір субсидії. Крім того, від цього показника залежить і розмір допомоги для малозабезпечених сімей.

Від прожиткового мінімуму для дітей залежить розмір аліментів. За законом мінімальний розмір не може бути нижчим за 50% прожиткового мінімуму. В результаті розмір аліментів збільшиться:

    для дітей віком до 6 років – від 1105 до 1136 грн;

    для дітей віком від 6 до 18 років – від 1 372 до 1 416,5 грн.

Наступний рік для українців із мінімальними доходами буде складнішим. Мінімальну зарплату «заморозять» на рівні грудня 2022 року.