Як зберегти продукти, коли немає електроенергії

1338

У разі вимкнення електроенергії продукти в холодильнику можуть стати небезпечними, кажуть у Центрі громадського здоров’я України. Температура в холодильнику має бути на рівні 4°С або нижче, у морозильній камері – 0°С або нижче.

Що робити в разі відключення електрики? У ЦГЗ радять заморозити контейнери з водою, щоб мати змогу зберегти температуру їжі на рівні 4°С або нижче, якщо доведеться виймати продукти з холодильника. За можливості також варто придбати сухий або блоковий лід.

Після відключення продукти залишатимуться безпечними в холодильнику до чотирьох годин, у повній морозилці – до 48 годин, у напівпорожній морозилці до 24 годин.

Якщо електроенергію відключили на довше як чотири годин, варто помістити підготовлений лід до продуктів у холодильник.

Якщо температура продуктів у холодильнику піднялася вище 4°С, доведеться викинути їжу. Повторно заморозити або приготувати можна продукти, які все ще містять льодові кристали або зберігають температуру нижче 4°С.

Їжу з незвичним запахом і кольором не варто пробувати на смак, її потрібно викинути.

Як зберігати продукти без холодильника — порадами поділився кулінарний експерт Євген Клопотенко:

Овочі та фрукти. Здебільшого, овочі та фрукти можна зберігати й без холодильника. Важливо знайти не тільки прохолодне, а й темне місце. Морква та буряк добре зберігаються, якщо їх скласти в ящики з піском. Для зберігання картоплі важливо, щоб на неї не потрапляли сонячні промені чи світло. Якщо це станеться, овоч почне виділяти зелений пігмент – хлорофіл. Таку картоплю не бажано вживати в їжу. Якщо бачите перші ознаки того, що фрукти та овочі почали псуватися, то деяким можна продовжити термін придатності. З фруктів та ягід зваріть варення чи джем, зробіть цукати, а овочі законсервуйте чи заквасьте. Ще можна зварити компот.

Фото kitchendecorium

М’ясо. Якщо вимкнули електроенергію, а на вулиці мінусова температура, то кожен шматок оберніть папером, а потім рушником, складіть щільно у металеву ємність та виставте на вулицю. Можна використовувати термосумки. Також із будь-якого м’яса можна зробити тушкованку. Така консервація за правильних умов приготування буде мати термін придатності до 3 років. Ще один лайфхак, аби зберегти м’ясо без холодильника – скласти його в каструлю чи скляні банки та добре пересипати сіллю. Також можна зробити сольовий розчин – на 500 мл холодної води 10 ст. л. солі. Аби потім вживати таке м’ясо, попередньо його потрібно вимочити у воді, щоб позбутися зайвої солі.

Риба. Практично з будь-якої риби можна зробити рибні консерви. Подовжити термін придатності також можна за допомогою солі. Очистьте рибу від луски, приберіть нутрощі та зябра, помийте та добре висушіть паперовим рушником. Складіть у металеву ємність, добре пересипаючи сіллю. Поставте у прохолодне місце. Потім таку рибу можна вимочити у воді та смажити або висушити. Сушена риба має довгий термін придатності та не потребує спеціальних умов зберігання.

Вершкове масло та сир. Масло додатково оберніть пергаментним папером, складіть у ємність та залийте холодною трішки підсоленою водою. Накрийте зверху тарілкою, а на неї поставте щось важке. Виставте ємність на вулицю, якщо мінусова температура, спустіть у льох, підвал або виберіть інше прохолодне місце. Сир добре зберігається без холодильника, але його обов’язково потрібно скласти у пакет та добре завернути, аби він не підсушувався.

Молоко, сир та сметана. Щоб продовжити термін придатності молока, прокип’ятіть його, додавши ½ ч. л. соди на 3 л. Потім перелийте у сухі чисті банки. Сир перекладіть у скляні банки, а потім помістіть їх у холодну воду. Те ж саме зробіть із баночками сметани.

Фото з відкритих джерел

Хліб можна зберігати в холодильнику чи навіть у морозилці. Якщо вимкнули електроенергію та він почав псуватися, зробіть сухарі. Поріжте довільними шматками та розкладіть на деко, аби шматки не торкалися один одного. Виставте деко в добре провітрюване приміщення. На наступний день у вас будуть сухарі. Їх можна посипати сіллю до смаку.