Чому так сильно здорожчали яйця і що буде з цінами далі

3129

Ціни на яйця в Україні б’ють усі рекорди. Влітку десяток яєць можна було купити за 22-25 грн, у вересні ціна піднялася до 30-35 гривень, а на початку жовтня вартість злетіла до 70 грн за десяток.

На початку жовтня у супермаркетах яйця були бо 49-50 грн, сьогодні — 65-80 грн (в упаковках, поштучно дешевше).

Як пояснюють продавці, ціни зросли через те, що фермери ще навесні побоялися через війну ставити інкубатори. Курей-несушок стало менше, яєць, відповідно теж і з’явився дефіцит.

Такі ціни були на вітринах 3 жовтня

У Мінагрополітики кажуть, що на зростання цін вплинуло скорочення пропозиції через війну. Припинили роботу або скоротили виробництво Дмитрівська птахофабрика на Донеччині та філія Богодухівської птахофабрики на Харківщині.

Крім того, на тимчасово окупованій території опинився птахокомплекс «Чорнобаївський» (входить в «Авангард», Херсонщина). Він був одним з найбільших виробників яєць в Україні, кажуть у Союзі птахівників України.

«На окупованих територіях залишилося ще кілька потужних виробників, інші перебувають на лінії бойових дій або постраждали на деокупованих територіях. За нашими підрахунками, внаслідок цього втрачено близько 20% промислового виробництва яєць», – розповідає директор Союзу птахівників України Сергій Карпенко.

Як зауважив директор Союзу птахівників України в коментарі «Економічній правді», у жовтні очікуються збільшення виробництва яєць і цінова стабілізація, а в листопаді – зниження цін. У Мінагрополітики називають схожі терміни, проте гравці на ринку говорять про кінець року.