Павлоградські кінологи працювали на завалах житлових будинків в Запоріжжі (ФОТО)

562
Фото Elena Tita

Останні тижні Запоріжжя потерпає від ракетних ударів, одні з найважчих були 9-10 жовтня, коли рашисти поцілили просто у багатоповерхівки, де спали мирні люди. На пошук людей під завалами виїжджали члени Павлоградського пошуково-рятувального кінологічного загону «Антарес», що спеціалізується на пошуку живих і мертвих.

У таких умовах і кінологам, і собакам дуже важко працювати.

«Вони приїжджають втомлені, постійно йдуть виклики, навіть під час пошукових операцій — на розшук дітей, літніх людей», — розповів начальник відділу з питань сім’ї, молоді та спорту м. Павлограда Дмитро Лагно.

Як коментує тренер секції спорту з собаками ФСК ім. Шкуренко Поліна Антіпіна, у пошуках людей після ракетних обстрілів є свої нюанси. Кінологи не можуть розпочати роботу, доки рятувальники не розберуть верхні поверхи або дах, що нависає, не загасять полум’я.

«Коли ми працюємо, є небезпека — задимлення, собака може впасти. Собака травмується. Ми працюємо у спеціальному взуття для собак, адже на згарищі вона може отримати опіки і на місяць-два «випадає» з роботи», — розповідає Поліна Антіпіна.

На завалах для собаки використовують спеціальне взуття і біпер (прилад зі звуковим сигналом).

smart
Фото Elena Tita

До того, як відпрацювати на Запоріжжі, пошуковці «Антаресу» на звільнених територіях Харківській (Ізюм) та Донецькій областях.

«Так багато коштує то розуміння, навіть поглядами, з людьми, з якими доводиться працювати та жити в дуже специфічних умовах. Разом ми за цей тиждень, мабуть, зробили щось корисне. Навіть, не десяток людей повернеться додому. На поховання. Наша справа — повертати», — написала на своїй сторінці в Фейсбуці керівниця «Антаресу» Лариса Борисенко.

Фото Elena Tita

Для бажаючих допомогти волонтерському загону в придбанні (працюємо по всій Україні):

– пального для заправки авто;

– захисного спорядження для кінологів (бронежилети та каски);

– спеціального причепу для перевезення собак;

Отримувач: ГО ПАВЛОГРАДСЬКИЙ ПОШУКОВО-РЯТУВАЛЬНИЙ КІНОЛОГІЧНИЙ ЗАГІН «АНТАРЄС».

Код отримувача: 43330552

Рахунок у форматі згідно стандарту  IBAN: UA333052990000026007050528903

Назва Банку: АТ КБ “ПРИВАТБАНК”

Код Банку (МФО): 305299

Картка “ПриватБанк” для допомоги: 4731 2191 1879 2278 Борисенко Лариса Анатоліївна (призначення: допомога в придбанні пального для авто загону “Антарєс”).

РаyPal – k9.poisk@develop