Більше українців зможуть отримати субсидії на оплату комунальних послуг

4727
Фото: УНІАН

В Україні зросте кількість отримувачів субсидії, а подати документи на одержання соціальних виплат стане простіше. Про це в ефірі телемарафону розповів старший експерт Офісу підтримки реформ Міністерства розвитку громад і територій України Андрій Саук.

Експерт зауважив, що наразі «близько 40% людей зараз втратили роботу, особливо на сході та півдні, де тривають бойові дії, відбувається окупація, знищені підприємства».

«Цю функцію (з нарахування субсидій – ред.) передадуть Пенсійному фонду (від Мінсоцполітики – ред.). Це пов’язано ще й з тим, що багато пенсіонерів є також людьми, які отримують субсидію, і це також дозволить централізувати виплати. Це буде єдина система, де буде видно, які людина отримує доходи, пенсію, пільги. Все буде в єдиному місці, людині не доведеться зайвий раз ходити десь отримувати якусь довідку», — зазначив Саук.

Він додав, що тепер при розрахунку субсидії буде враховуватися дохід, який людина отримує фактично: або нічого, або та допомога від держави по безробіттю. Раніше при розрахунку субсидії враховувався попередній дохід за пів року.

«Можна буде подати заяву через ЦНАП або органи місцевого самоврядування, або управління соціального захисту до 1 грудня, або через представництво Пенсійного фонду, тобто розширили кількість пунктів, де можна подати заявку. Ті, хто закордоном, можуть подати заявки за допомогою електронного підпису в електронному кабінеті. Так само для тих, хто перебуває на окупованій території або виїжджати на неокуповану територію», — розповів експерт.

Субсидію можна оформити на одну адресу: на ту квартиру, з якої людина виїхала, або на ту, де фактично проживає. Компенсація, яку видають людям, що прихистили ВПО, не буде враховуватися як доходи при розрахунку субсидій.