НБУ попереджає: в обіг потрапили вкрадені банкноти з окупованих територій

1661

У Нацбанку попередили потрапляння в обіг банкнот із окупованих територій, які були навмисно пошкоджені банками після початку російського вторгнення. Це гроші, які були викрадені окупантами або мародерами із захоплених відділень банків.

Так, термінали самообслуговування iBox та інших термінальних мереж масово поповнюють 500-гривневими купюрами, які виведені з обігу в сховищі «Ощадбанку» в Херсоні, повідомляв співзасновник Monobank Олег Гороховський.

Чому та як банки могли пошкодити банкноти?

У випадку, якщо банк не може вивезти готівку через бойові дії, він повинен пошкодити банкноти, щоб зробити їх неплатіжними.

Банки можуть просвердлювати банкноти, роблячи в них кілька рівних отворів. Також є інші способи: обрізати не менше 50% від загальної площі банкноти або знищити її; розрізати навпіл або на три частини; пошкодити спеціальними розчинами чи іншими речовинами із зафарбовуванням не менше 50% загальної площі банкноти.

До Нацбанку вже надійшли на дослідження від банків банкноти з трьома-чотирма просвердленими отворами.

Що робити з пошкодженими банкнотами?

Якщо під час розрахунку вам дають пошкоджену банкноту, не потрібно приймати її — варто відмовитися та попросити іншу. Доречно також буде повідомити про розповсюджувачів таких банкнот в поліцію.

Пошкоджені банкноти обміну не підлягають — їх вилучають для досліджень без відшкодування вартості.

Нацбанк рекомендує віддавати перевагу безготівковим операціям, які є безпечнішими в умовах воєнного стану.