Як загасити автомобіль? 5 порад, які має знати кожен

573
Фото з відкритих джерел

З початку 2022 року на Дніпропетровщині майже 150 разів горіли автомобілі, розповідають у Державній службі із надзвичайних ситуацій.

Найчастіші причини — проблеми з проводкою, паливним відсіком, ДТП або умисний підпал.

Що треба знати про горіння машини? Головний помічник — це вогнегасник.

«Головне навчитися користуватися вогнегасником заздалегідь і обов’язково покласти його до авто та контролювати його справність та терміни перезарядки», — кажуть рятувальники.

Кожен вогнегасник має манометр, на якому є поділ індикаторів тиску на червону та зелену зону. Норма – зелена зона. Таким чином ви зможете візуально контролювати тиск всередині вогнегасника.

Для автомобільних потреб підійде порошковий вогнегасник. Ним можна гасити будь-які займисті речовини, а також електроприлади під напругою.

Для легкового автомобіля достатньо вогнегасника об’ємом два літри, який бажано купувати тільки в спеціалізованих магазинах, перевіряючи наявність документів.


Якщо все ж загорілось — не намагайтесь самотужки загасити пожежу, просіть допомоги в оточуючих. Що можуть порадити рятувальники?

  1. Дієвим методом є гасіння одразу декількома вогнегасниками
  2. Якщо стався витік чи пролиття пального, його необхідно загасити в першу чергу
  3.  Під час гасіння пожежі в підкапотному просторі необхідно відкрити замки капоту. Відкриваючи капот – направте одразу вогнегасник, адже інтенсивність горіння при його відкриванні посилюється
  4. Гасіть вогонь з навітряної сторони, направляючи струмінь із вогнегасника на поверхню, що горить, а не на полум’я.
  5. При гасінні палива, що витікає, необхідно подавати вогнегасячу речовину знизу вверх.

Спочатку зателефонуйте «101» і викличте рятувальників, а вже потім намагайтеся рятувати авто. За умови, що вашому життю нічого не загрожує.